El Govern ha volgut sortir al pas de la polèmica de les últimes hores sobre la literatura catalana i castellana i la possibilitat que es convertissin en assignatura optativa a 2n de batxillerat. La consellera, Esther Niubó, ha comparegut a Palau per deixar clar que, per a l'executiu, la literatura és "una línia vermella" i, per tant, no serà una assignatura optativa, sinó que continuarà sent una matèria de "modalitat". Així s'ha traslladat al Ministeri d'Educació. "Hem trobat una bona receptivitat per atendre la singularitat cultural i lingüística de Catalunya", ha dit la consellera. Segons el Govern, no es tracta d'una "rectificació" perquè encara no s'havia pres cap decisió en ferm.
De tota manera, no s'ha pres cap decisió encara en relació amb aquesta qüestió. Es prendrà pròximament i sempre "pensant en l'alumnat" i en "homologar" els títols dels estudiants catalans amb els de la resta de comunitats autònomes. Pel que fa a la modificació curricular del batxillerat científic, Niubó ha dit que continuaran treballant amb les direccions i comunitat educativa per trobar una proposta de "consens" que afecti el mínim possible al sistema educatiu, i en cap cas afectarà els alumnes que actualment cursen 2n de Batxillerat. Pel que fa al Treball de Recerca, la idea és mantenir-lo, però que tingui "menys pes".
Niubó ho ha afirmat l’endemà que Educació comuniqués als centres que a partir del curs 2025-2026 haurien d'introduir canvis en matèries de batxillerat per l'aplicació de la llei estatal LOMLOE, entre els quals hi havia precisament el canvi de la literatura com a matèria optativa a segon de batxillerat. La consellera ha negat que hi hagi cap “rectificació” per part d’Educació i ha apuntat que el document que ha circulat és “viu”, ja que és un document de treball. “No és rectificar, és simplement informar-los que quan portem la modificació dels currículums de batxillerat ho farem atenent i respectant aquesta línia vermella que nosaltres mateixos ens marquem”, ha indicat.
Després dels canvis curriculars que van transcendir dilluns, diversos actors han mostrat el seu rebuig. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va lamentar la reducció a batxillerat de la literatura, “baula essencial per a la transmissió de la cultura pròpia”. També ho ha criticat Professors de Secundària, que ha acusat el govern de menystenir la ciència i la cultura amb els canvis a batxillerat. Al seu torn, Junts ha demanat a primera hora aquest dimarts que el Govern reverteixi la decisió de relegar la literatura catalana a assignatura optativa al Batxillerat i ERC vol que el Parlament demani "aturar" la decisió. De fet, tant ERC com comuns han demanat per separat la compareixença de Niubó pels canvis al currículum de batxillerat.