Societat

El govern espanyol desobeeix Colau i reobre el CIE de la Zona Franca

El Ministeri de l'Interior entén que el centre ha complert amb la normativa urbanística en les obres de reforma i argumenta que aquest tipus de locals no estan inclosos en les activitats ambientals sotmeses a llicència | Concentració de protesta aquest vespre a plaça Sant Jaume

ARA A PORTADA

Publicat el 07 de juliol de 2016 a les 13:07
El Ministeri de l'Interior espanyol ha reobert el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona, tot i el veto d'Ada Colau, que volia impedir-ho al·legant que aquestes instal·lacions no tenen llicència d'activitat.

El govern espanyol entén que el centre ha complert amb la normativa urbanística en les obres de reforma i argumenta que aquest tipus de locals no estan inclosos en les activitats ambientals sotmeses a llicència. En aquest sentit, es queixa que la resolució que va enviar l'Ajuntament a la delegació del govern avisant que el CIE no tenia la llicència corresponent no especificava quin precepte vulnerava, d'acord amb el mitjà citat.

El tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, ja ha reaccionat a la decisió del Ministeri d'Interior assegurant que tenen "els mecanismes legals perquè la resolució administrativa de la clausura del CIE sigui efectiva". "El carrer serà decisiu", ha afegit en una piulada.  Aquest dimecres Asens ha detallat que el centre de la Zona Franca funcionava amb una llicència del 1992, quan era una comissaria de la Policia Nacional espanyola: a la llicència hi constava elements com una galeria de tir, unes quadres i infermeria pel bestiar —pels cavalls de la policia-. L'edifici es va transformar en CIE el 2006, Interior no va demanar llicència, i l'Ajuntament tampoc va insistir més enllà d'enviar-li un requeriment que no es va respondre mai. En aquell moment governava Zapatero a l'Estat i el PSC a l'Ajuntament.

Asens ha avisat que, des de l'obertura del CIE el 2006, el centre està "en situació irregular i fora del dret". Es dóna el cas que les persones que hi eren internades també estaven en situació irregular. Ha destacat que s'ha arribat en aquest punt de dictar l'ordre de tancament per "la lluita persistent i tenaç" de les entitats que fa anys que en demanen el tancament i que estan "assenyalant aquest forat negre de la democràcia", i ha citat Migra Studium, SOS Racisme i Tancarem el CIE.
 

El tinent d'alcalde Jaume Asens i el cap de llicències de Sants-Montjuïc, Miquel Àngel Valdueza, aquest dijous. Foto: ACN


El CIE portava tancat des del novembre per obres, en compliment d'una resolució judicial "per no complir els estàndards de drets fonamentals", ha recordat Asens. Per exemple, calia instal·lar tasses de vàter a les cel·les. Va ser el 28 d'abril quan es va notificar al CIE la incoació de l'expedient, després que l'Ajuntament constatés que funcionava sense la llicència adequada i que no constava cap pla de prevenció. Ho va detectar en una inspecció quan Interior va demanar la llicència d'obres. El consistori va donar el termini d'un mes (el doble que l'habitual en aquests casos) per legalitzar la situació i tramitar la llicència d'activitat correcta, però, "per sorpresa", Interior no ho va fer.

Concentració aquest vespre a la plaça Sant Jaume

La plataforma contra el CIE, una vegada ha transcendit la reobertura del centre, ha convocat una concentració per aquest mateix dijous a les vuit del vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.