
Mapa del metro de la línia 10. Foto: Territori i Sostenibilitat
Ho ha dit en una visita a l'estació de Foneria amb veïns, la qual s'ha convertit en tota una declaració d'intencions davant la posició del PSC. "Aquí no hi ha elements vaporosos ni expectatives, aquí hi ha fets", ha ressaltat. En el fons de la polèmica hi ha l'acord que ha tancat la Generalitat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè arribi el metro a la Zona Franca. L'Hospitalet, governat per la socialista Núria Marín, tem que s'inaugurin sense que es posin en marxa les dues del seu municipi –Provençana i Ildefons Cerdà-, i el metro hi passi de llarg.
Collboni replica que el PSC només demana completar l'obra
Unes hores després de les declaracions de Rull, Collboni ha defensat que el que necessita la xarxa de transport públic és "més feina i menys declaracions", i ha ressaltat: "L'únic que demana el PSC és un pla per completar l'obra de la L9 en el seu conjunt, tal com és obligació de la Generalitat". El socialista ha emplaçat el conseller a revisar l'avantprojecte i l'adjudicació de les obres de la línia 9 que va fer el darrer govern de Jordi Pujol amb Artur Mas de conseller en cap, ja que, segons ha destacat, es va haver de refer per complet durant el primer tripartit per poder tirar endavant l'obra.
El pacte amb Barcelona suposa que el Govern es desprendrà de béns immobles que comprarà l'Ajuntament per uns 40 milions d'euros. Aquests diners la Generalitat els destinarà íntegrament a fer que el suburbà arribi als barris de la Marina, a la Zona Franca, amb l'obertura de les estacions de Foneria i Foc Cisell. Rull ha anunciat que les obres per acabar aquestes dues estacions començaran el febrer, amb l'objectiu que es puguin inaugurar el 2018.
En paral·lel, la Generalitat està treballant en un acord amb l'Ajuntament de l'Hospitalet, el qual el conseller ha evitat detallar, però ha avançat que, a diferència de Barcelona, aquest municipi no pagarà per les estacions. En opinió del conseller, el fet que s'hagi tancat un pacte amb la capital catalana fa que s'estigui "més a prop" de poder culminar també les dues estacions de l'Hospitalet, i ha explicat que el 2 de gener el Departament de Territori i el consistori d'aquest municipi es van reunir per abordar les obres d'aquestes dues parades.
Les dificultats dels veïns per desplaçar-se no s'acabaran
L'arribada del metro als barris de la Marina és una reivindicació històrica dels veïns. Els residents a la zona estan satisfets que es desencalli aquesta infraestructura, però diversos representants veïnals han expressat als periodistes que les línies 9 i 10 són radials i no duen al centre, per la qual cosa no seran la solució a totes les seves dificultats de mobilitat. Per a ells, ho seria que es construís el perllongament de la línia 2 per sota de Montjuïc, una altra vella reivindicació des de, com a mínim, l'etapa dels Jocs Olímpics.
Rull ha reiterat que treballen per revisar l'arquitectura financera de la línia 9 per reactivar les obres del tram central. Ha recordat que es destinen uns 450 milions d'euros anuals a pagar els cànons a les concessionàries de les estacions, cosa que suposa uns 250-300 milions, i la resta per a crèdits, malgrat que encara queden unes quantes per inaugurar. La intenció de Territori "tenir enfocats tots els trams de la línia 9" aquest any, amb una proposta definida per Setmana Santa, segons el conseller. A la visita també hi han participat la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, i regidors de CiU Joaquim Forn i Jordi Martí.