El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat, i posteriorment firmat la sol·licitud, per "l'ingrés immediat" a la Unió Europea. En un discurs gravat, Zelenski ha reclamat aquest dilluns l'entrada al club europeu amb "un procediment especial". "Estic segur que és possible", ha dit. Zelenski defensa que l'objectiu dels ucraïnesos és "estar amb tots els europeus" en "igualtat de condicions".
El president d'Ucraïna ha formulat aquesta petició coincidint amb l'inici de les converses de pau amb Rússia. En el cinquè dia de la invasió russa del país, una delegació d'Ucraïna ha arribat aquest matí a la frontera amb Bielorússia i buscarà pactar amb els representants del Kremlin "un alto el foc immediat i la retirada de les tropes russes".
La Unió Europea té un procés per gestionar l'entrada de nous estats membres que normalment comporta anys de preparatius per alinear el país candidat als estàndards europeus. Per entrar es demana que hi hagi "institucions estables que garanteixin la democràcia i l'estat de dret" i una economia de mercat "que funcioni", entre altres requisits.
Actualment, hi ha cinc candidats oficials a entrar a la UE que fa més d'una dècada que ho van demanar: Turquia (1987), Macedònia del Nord (2004), Montenegro (2008), Albània (2009) i Sèrbia (2009). L'últim país que va entrar a la UE va ser Croàcia el 2013.
[h3]La Comissió Europea veu "important" el posicionament d'Ucraïna[/h3]
Brussel·les diu que el govern ucraïnès no ha demanat formalment l'entrada a la Unió Europea. "Hem escoltat la seva petició, és una declaració important", ha dit el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mammer, sobre el discurs del president ucraïnès. De totes maneres, des de l'executiu europeu recorden que una petició d'aquest tipus s'hauria de traslladar al Consell de la UE, no a la Comissió.
[h3]Alemanya demana "temps"[/h3]
Sobre les intencions ucraïneses d'entrar a la UE també n'ha parlat Alemanya. La ministra d'Exteriors del país Annalena Baerbock, ha aclarit que qualsevol procés d'aquestes característiques "portarà temps", independentment de la "solidaritat" que es pugui tenir amb Kíev.
Per altra banda, els presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, la República Eslovaca i Eslovènia han reclamat l'adhesió "immediata" d'Ucraïna a la Unió Europea (UE). Els vuit estats membres han demanat a la vintena restant que donin el màxim suport polític al país envaït per l'exèrcit rus i permetin les institucions de la UE prendre mesures per atorgar-li l'estatus de país candidat, així com obrir el procés de negociacions. "En aquest moment crític, reiterem la nostra plena solidaritat amb Ucraïna i el seu poble", afirmen els vuit presidents en un comunicat conjunt.
[plantillaucraina]
El president ucraïnès ja ha firmat la sol·licitud d'entrada a la Unió Europea
Zelenski havia reclamat l'entrada amb "un procediment especial immediat" el dia que comencen les negociacions amb Rússia
ARA A PORTADA
-
Brussel·les obre un procediment d'infracció a l'Estat per la intervenció en l'opa del Sabadell Marc Descals
-
-
Front comú de Catalunya i el País Basc per aconseguir l'oficialitat de les llengües a Europa Lluís Girona Boffi
-
-
Cristóbal Montoro i vuit més: la llista de ministres imputats de José María Aznar Lluís Girona Boffi
Publicat el 28 de febrer de 2022 a les 17:37
Actualitzat el 15 de gener de 2024 a les 16:52
Et pot interessar
-
Societat Cursos de català a municipis petits: qui s'hi pot inscriure?
-
Societat Un aspirant a bomber s'aprofita de la llei trans per aconseguir plaça
-
Societat Mor un jove ofegat a la platja de la Barceloneta
-
Societat El temps d'aquest dijous 17 de juliol: temperatures superiors als 35 °C i núvols baixos
-
Societat Uns bacteris del nostre intestí causen una de les malalties que més morts provoca al món
-
Societat Què fer aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya: 19 i 20 de juliol