El consum baixa de mica en mica
Quan els comensals van a un hotel amb bufet lliure tendeixen a consumir més del compte les primeres vegades, especialment els dos o tres primers dies, però després baixen aquest ritme i se'n contenen. D'aquesta manera, en una estada d'una setmana, per exemple, la quantitat d'aliments consumida serà la planejada.Els productes més barats es col·loquen abans
Un altre dels costums dels comensals és omplir els seus plats amb els primers productes que es troben i aquests solen saciar i són més barats. D'aquesta manera, quan tornen a buscar els més costosos, tenen menys gana i se serveixen menys quantitat. En aquest sentit, els plats més cars se solen “amagar” més.
Els plats són més petits
En omplir-se abans, es té la sensació que s'està menjant més. Així mateix, els coberts per servir els productes presenten diferents mides, i són més grans els situats en els aliments més barats i menors els que s'utilitzen per agafar carns o peixos.
Un cambrer serveix alguns plats
Una altra opció que es fa servir al bufet és situar un cambrer servint alguns plats calents de més elaboració. D'aquesta manera s'evita un consum excessiu que després no serà ingerit pel comensal.[plantillavirals]