[noticiadiari]2/269085[/noticiadiari]
En un discurs que ha combinat català, castellà i anglès, el monarca ha destacat la capacitat de Barcelona de "superar-se any rere any" i esdevenir un referent internacional de la tecnologia mundial. Així, ha recordat els 95.000 visitants i els 2.500 expositors previstos aquest 2024, que avalen de forma "indiscutible" aquest lideratge. "Un punt de trobada immillorable per a tots els actors implicats, d'una manera o altra, en la indústria de la telefonia mòbil, ja siguin operadors globals, fabricants de dispositius, proveïdors de tecnologia, venedors o propietaris de continguts”.
Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu executiu impulsarà la creació d'un "gran model fundacional de llenguatge d'intel·ligència artificial entrenat específicament en castellà i les llengües cooficials". Sánchez ha detallat que el projecte es farà en col·laboració amb la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE) i el Barcelona Supercomputing Center per tal de crear un codi d'IA "obert i transparent".
"Esperem que Espanya jugui un paper rellevant en el desenvolupament de la IA", ha confiat el president espanyol, que també ha demanat fer "una reflexió profunda sobre l'impacte d'aquest tecnologia en la societat, els drets, les llibertats i la democràcia, però també al mercat de treball i al disseny de polítiques públiques".
"Catalunya, terra d'oportunitats"
En aquest sentit, Aragonès ha presentat Catalunya com una "terra d'oportunitats" que té l'ambició de contribuir "al progrés i la prosperitat globals començant pel canvi climàtic i treballant per un món en pau". Ha apuntat la democràcia, els drets humans i la llibertat com la base d'un futur d'oportunitats i benestar per a tota la humanitat en què "el progrés tecnològic ha de ser un aliat".Ha recordat que Catalunya és una de les parts d'Europa que recapta més inversions tecnològiques, amb prop de 6.500 milions d'euros de capital invertit en els últims quatre anys, i que ha esdevingut el principal hub d''start-ups' del sud d'Europa. "Som un lloc de referència del talent digital gràcies, en gran part, a l'excel·lència del nostre sistema universitari i de recerca", ha indicat.
"Barcelona, capital de la justícia tecnològica"
Per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, els avenços tecnològics estan provocant un "profund canvi de paradigma" i ha advertit que "no hi haurà transformació digital sense progrés social". Així, ha reivindicat l'"humanisme tecnològic, que no s'oposa al progrés, sinó que és la millor garantia perquè aquest progrés avanci en benefici de la gent i del planeta". El batlle també ha demanat protegir els infants de l'impacte de les xarxes socials i les pantalles. "És el més urgent", ha dit. "És un compromís per convertir Barcelona en la capital de la justícia tecnològica, la tecnologia humana, feminista, inclusiva i propera", ha destacat. El rei Felip VI ha fet una crida a preservar la seguretat i els drets individuals malgrat els avenços tecnològics i l'impacte de la intel·ligència artificial. I ha apuntat a la transformació digital "com un repte que cal afrontar des de tots els àmbits de l'economia i el govern". Ha esmentat els principals reptes als quals l’edició d’enguany del MWC ha de fer front i que des del seu punt de vista són el paper de la IA com a motor d'innovació, eficiència i creixement en tots els sectors de l'economia; el 5G i les futures generacions de mòbils, que integraran completament la IA; dotar al talent de la formació necessària; i la urgent necessitat que tots els actors de l'ecosistema mòbil en expansió treballin conjuntament per garantir que les xarxes siguin més adaptables, automatitzades, rendibles i segures, proporcionant a empreses i consumidors noves solucions.