Els experts no creuen que sigui necessari administrar la vacuna de la meningitis tipus B als infants. L'epidemiòleg Antoni Trilla, doctor i professor de la Universitat de Barcelona (UB), reconeix que s'ha instal·lat "un estat d'alarma" pels tres casos de meningitis que s'han registrat en les darreres setmanes, però recorda que cap dels infants afectats per aquesta patologia ha emmalaltit com a conseqüència del meningococ tipus B, el microorganisme que combat la vacuna. Per això defensa l'actuació del Departament de Salut, que no ha recomanat que s'administri als infants tot i que reconeix que alguns pediatres ho aconsellen.
En paral·lel, la Societat Catalana de Pediatria també fa costat a la conselleria. El president de l'entitat, Valentí Pineda, recorda que a Catalunya la incidència del meningococ B és "baixíssima". Es registren 0'4 casos de meningitis provocades per aquest microorganisme per cada 100.000 habitants, una xifra que es tradueix en 28 persones afectades l'any a tot el territori. La majoria de malalts són persones adultes, segons els experts. De fet, Salut Pública ja contempla que la vacuna de la meningitis tipus B s'administri als grups de risc, que inclouen pacients immunodeficients o amb problemes respiratoris.
Trilla i Pineda consideren que aquesta actuació és suficient atenent-se a dos elements: la baixa incidència del meningococ tipus B a Catalunya i la falta de dades que demostrin l'efectivitat de la vacuna. "Només hi ha un país a tot Europa on s'administri massivament. És Regne Unit i allà té més sentit que aquí perquè el nivell d'afectació de les meninigits de tipus B és tres vegades més gran", apunta el màxim responsable de l'associació que agrupa els metges pediatres catalans. Tot i això, Pineda també reconeix que el comitè assessor de la Societat Espanyola de Pediatria, a la qual l'entitat catalana està adherida, ha recomanat en més d'una ocasió administrar la vacuna de la meningitis tipus B als infants menors de 5 anys. "Però aquestes resolucions no són vinculants i se les fan seves els pediatres que volen", matisa.
Els metges se senten pressionats
Ara bé, que els experts no la considirin imprescindible no vol dir que els pediatres no la recomanin a les consultes. El mateix Departament de Salut reconeix que en té constància, i Trilla i Pineda defensen que és "normal" que els professionals ho facin. "Tu et sents responsable davant del teu pacient i tens un paper molt difícil", assenyala el president de la Societat Catalana de Pediatria, que ho exemplifica d'aquesta manera: "Et pot venir una mare esverada perquè ha vist les notícies que et digui: 'Vull la vacuna per al meu fill perquè com li passi res te les carregaràs tu'. Llavors què fas? La recomanes per si de cas".
Trilla també entén la pressió que han de suportar els pediatres i recomana als pares que, davant del dubte, facin cas del consell del metge. Ara bé, l'epidemiòleg recorda que la vacuna encara té "buits" relacionats amb la seva efectivitat i emfatitza que cap dels episodis registrats fins ara -mortals o no- estaven provocats pel meningococ tipus B. Només el cas del Pla de l'Estany, en què les proves no han permès determinar l'agent causant de la meningitis, encara està obert i sota interrogant. L'infant de dos anys que va morir per culpa de la malaltia estava vacunat contra el tipus C, però les analítiques no han identificat quin microorganisme li va causar la mort.
"Casos aïllats"
El que sí que deixa clar el doctor de la UB és que els tres casos registrats en les últimes dues setmanes a Berga, Manresa i el Pla de l'Estany no constitueixen un brot epidèmic. Trilla assegura que es tracta d'"episodis aïllats" i recorda que perquè es pogués qualificar la situació d'epidèmica caldria que hi hagués relació geogràfica entre els malalts i que tots estiguessin infectats pel mateix microorganisme. "Però això no ha estat així: la noia de Berga té una meningitis vírica, la de Manresa una del tipus C i la del el nen del Pla de l'Estany estava provocada per un agent que no s'ha pogut concretar", apunta.
Trilla atribueix la concurrència en el temps d'aquests tres episodis a una "casualitat" i recorda que el meningococ és un microorganisme estacional, com el que provoca la grip, per exemple. "En aquesta època de l'any, entre finals d'hivern i principis de primavera, hi ha sempre un augment dels casos de meningitis de la mateixa manera que al desembre tenim més persones amb grip", explica el doctor. Per això demana no generar alarma i assegura que "si no hi hagués tot aquest soroll de fons, el debat sobre la vacuna del tipus B segurament no estaria sobre la taula".
Els experts no veuen «prou raons» per administrar la vacuna de la meningitis B
L'epidemiòleg Antoni Trilla assegura que els meningococs del tipus B són "molt poc freqüents" i recorda que encara falten dades que certifiquin l'efectivitat del fàrmac | El Departament de Salut té constància que també hi ha pediatres que recomanen administrar la vacuna als infants que els visiten
Ara a portada
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Internacional «Vladímir, para!»: Trump exigeix a Putin que signi ja un acord de pau després de l'atac rus a Kíiv Redacció
-
-
-
Política Un altre triple salt mortal de Sánchez: fer de la necessitat virtut amb la despesa militar Tania Tapia Díaz
Publicat el 05 d’abril de 2017 a les 18:00
Et pot interessar
-
Societat El taxista agredit per un motorista a Barcelona va morir per un cop de cap contra el terra
-
Societat Una mestra interina reclama 65.000 euros per no haver-se pogut estabilitzar després de 18 anys
-
Societat Troben part d'un vaixell de fa cinc segles en unes obres a Barcelona
-
Societat UGT reclama que es prohibeixin les bonificacions de les multes per accident laboral mortal