Què és l'ou com balla? Horaris i activitats del Corpus a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona enceta uns dies plens d'actes per celebrar aquesta tradició, una de les més antigues de Catalunya i amb 700 anys d'història

Publicat el 28 de maig de 2024 a les 13:09

Barcelona es prepara per a una de les festivitats més antigues que s'han celebrat mai a la ciutat: el Corpus. Des de fa anys, l'Ajuntament de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella impulsen la festa -recuperada per ells mateixos- a través dels aspectes més populars i participatius, com l'ou com balla, les catifes de flors o la processó. Tot plegat començarà aquest dimecres, 29 de maig i finalitzarà diumenge, 2 de juny.

Què és l'ou com balla?

És una de les tradicions més antigues de diverses poblacions de Catalunya, però la principal documentació ho radica a Barcelona per primera vegada. És molt senzill: consisteix a col·locar un ou buit sobre un raig d'aigua d'un brollador d'una font. L'ou té un punt de cera que tapi el forat per on s'ha buidat i això farà que giravolti sense caure. La font també es guarneix de flors i fins ara de fruites del temps. Té més de 700 anys d'història, la tradició.

Des de l'Ajuntament expliquen que enguany "l'ou com balla s’ha adaptat de nou a les circumstàncies de la sequera. Les entitats han buscat diferents solucions segons les possibilitats de cada espai, per tal de preservar l’element més genuïnament barceloní que guarneix els patis i jardins durant el final de la primavera". La temàtica del 2024 és la dels gegants de Barcelona, que celebren els seus 600 anys

Horaris del Corpus i de l'ou com balla

Fins diumenge, Barcelona celebrarà la festa del Corpus en diferents espais i activitats. Tot plegat, però, ho centrarà els actes del cap de setmana que finalitzaran amb la tradicional processó, molt estimada pels barcelonins i els veïns de la Ciutat Vella.

La Vigília de Corpus - Dissabte 1 de juny

  • A les 18.30 h, repic de campanes i avisos pirotècnics. A càrrec dels Campaners del Pi. Tot seguit, cercaviles.
    • Gegants de la Ciutat i Capgrossos Macers: plaça de Sant Jaume, carrers del Bisbe, Pietat i Comtes, i pla de la Seu.
    • Gegants grans i petits del Pi: plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, Santa Llúcia i pla de la Seu.
    • Gegants de Santa Maria del Mar: plaça de Santa Maria, carrer de l’Argenteria, plaça de l’Àngel, Tapineria, avinguda de la Catedral i pla de la Seu.
  • Cap a les 19 h, trobada al pla de la Seu i inici de la cercavila conjunta.
    • Recorregut: carrer de Santa Llúcia, palau Episcopal (ballada), carrers del Bisbe, Pietat i Santa Clara, i plaça del Rei.
  • Cap a les 19.45 h, ballada i repartiment de panoli a la plaça del Rei. Tot seguit, represa de la cercavila.
    • Recorregut: carrers del Veguer i Llibreteria, i plaça de Sant Jaume.
  • Cap a les 20.30 h, ballada final a la plaça de Sant Jaume i llançament de pirotècnia des del terrat de l’Ajuntament.

Processó de Corpus - Diumenge 2 de juny

  • A les 18.50 h, exhibició dels Falcons de Barcelona i ball dels Gegants nous de la Casa de la Caritat o del Corpus a la plaça de Sant Jaume.
  • A les 19 h, Sortida de la Processó festiva amb el Seguici Popular i altres entremesos des de l’Ajuntament.
    • Presentació de les figures a la sortida de l’Ajuntament.
    • Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova i carrer dels Arcs.
  • A les 19.45 h, represa de la Processó festiva a la que s’incorpora la Processó litúrgica.
    • Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, carrer de Cucurulla, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant
    • Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, pla de la Boqueria, la Rambla (ascendent), carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe, plaça Nova i Avinguda de la Catedral.

De totes les activitats en podeu consultar els horaris i els espais concrets aquí.