Escàndol al País Valencià: un policia es nega a fer-li el DNI per tenir la documentació en català

Plataforma per la Llengua presenta una denúncia administrativa pels fets i reclama que s'obri un expedient sancionador contra l'agent que va vulnerar els drets lingüístics del ciutadà

Un agent de la policia espanyola, en imatge d'arxiu
Un agent de la policia espanyola, en imatge d'arxiu | Cedida
Redacció
16 de maig de 2024, 15:55
Actualitzat: 16:01h

Plataforma per la Llengua ha denunciat un nou cas de discriminació lingüística als Països Catalans. Concretament, al País Valencià. Segons ha explicat l'entitat a través dels seus perfils a les xarxes socials, un agent de la policia espanyola de Paterna s'ha negat a expedir el DNI a un ciutadà que se'l feia per primer cop perquè la documentació que havia d'aportar, el certificat de naixement, estava en català.

La situació va arribar fins al punt, sempre segons ha explicat Plataforma per la Llengua, que l'afectat va haver d'anar fins al registre civil perquè li donessin la informació en castellà. La mateixa entitat també ha precisat que ha presentat una denúncia administrativa i ha reclamat que s'obri un expedient sancionador contra l'agent que va vulnerar els drets lingüístics d'un ciutadà, acte tipificat com a falta "molt greu" en el règim disciplinari de la policia.

De retruc, Plataforma per la Llengua ha demanat al cos de seguretat que rectifiqui de la seva pàgina web la informació on demana prioritzar el castellà vers el català al moment d'aportar documentació a les comissaries. "Invalidar un document oficial per estar escrit en català és una denegació de l’oficialitat de la llengua i, en conseqüència, un atac frontal a l’estatut d’autonomia. En aquest sentit, el català és la llengua pròpia, oficial i tota la ciutadania té dret de conèixer-la, usar-la i aprendre-la amb total normalitat. A banda d'això, l'estatut protegeix la ciutadania de la discriminació per raó de la llengua", han sentenciat en un comunicat on també han detallat els fets.

Finalment, l'entitat ha defensat que les forces de seguretat estan obligades, per la Constitució, a protegir els drets i llibertats de la ciutadania. Això vol dir, a més a més, que han d'actuar amb "absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió”, cosa que, a parer de Plataforma, no ha ocorregut.