La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha aprovat aquest dilluns que l'obligatorietat de superar les Proves d'Aptitud Personal (PAP) s'estengui al conjunt d'aspirants a mestre. És a dir, que també s'apliqui als estudiants dels graus d’Educació Infantil o Primària en universitats privades. Tal com ho ha avançat TV3 i ho han confirmat fonts del Departament de Recerca i Universitats a l'ACN, en els centres privats s'exigirà passar aquestes proves per poder accedir al segon curs. Si bé, les universitats públiques i la UOC reclamen esdevingui un requisit d'accés a la carrera i no un procés que es dugui a terme una vegada començats els estudis.
I és que, fins fa poc, totes les universitats exigien la superació de les PAP per accedir als graus, però quatre universitats privades s’hi van acabar desmarcant. La primera va ser la Universitat Ramon Llull i, poc després, s’hi va sumar la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En aquests casos, els estudiants sí que havien de superar les proves per graduar-se. Posteriorment, també van fer el pas la Universitat Abad Oliva i la Universitat de Vic.
Ara s’ha arribat a un acord perquè les proves s’hagin d’aprovar obligatòriament almenys durant el primer curs, en un pas més cap a la igualtat de criteris entre els estudiants del sistema universitari públic i els del privat. Les PAP es fan des de l'any 2017 i consisteixen en dues proves, una de competència comunicativa i raonament crític i una altra de competència logicomatemàtica. Un total de 2.707 estudiants les han superat enguany, una xifra que amb prou feines supera la meitat dels presentats (56,94%).