Gràcia es prepara per les seves festes més feministes

L'Ajuntament repartirà cartells, xapes i altres elements de sensibilització en el marc de la campanya "BCN antimasclista" | Col·lectius feministes del barri exigeixen un protocol contra les agressions sexistes | Arran dels casos de violència als Sanfermines, altres municipis han preparat campanyes similars

Publicat el 13 d’agost de 2016 a les 19:03
“Per a mi, unes festes feministes són aquelles en les que no es tolera cap agressió masclista”. És un dels cartells que ha creat el col·lectiu Dones Feministes de Gràcia amb motiu de les Festes Majors que enceta el barri aquests dies. Altres demanen la presència de més dones damunt de l’escenari o que les tasques dins de l’organització no s'assignin en funció el gènere.

Amb la campanya Inundem Gràcia de Feminisme, la plataforma vol posar sobre la taula “els problemes masclistes que existeixen als espais de la festa”. Asseguren estar “fartes de viure assetjaments i agressions any rere any a les festes” i es queixen de “no poder gaudir dels espais d’oci amb total llibertat”.

L’organització ha instat el regidor del districte i a la Fundació de Festes Majors de Gràcia a posar en marxa dispositius i serveis d’atenció a les dones que pateixin agressions amb un telèfon d’atenció 24 hores. També demanen a l’Ajuntament que implementi un servei d’assessorament psicoemocional per acompanyar les víctimes. De moment, la plataforma assegura que l’única resposta que han rebut ha estat “el silenci més absolut”.
 

Alguns dels cartells de la campanya Foto: Dones Feministes de Gràcia


Tot i això, el districte s’ha sumat a la campanya municipal Barcelona antimasclista sota el lema Gràcia lliure d’agressions sexistes. De fet, durant aquests dies es repartiran per tots els carrers guarnits cartells, xapes i altres elements que ajudin a la sensibilització. Eloi Badia, regidor del districte, va voler marcar distàncies amb els fets ocorreguts als SanFermines i va defensar que les festes de Gràcia són reconegudes pel seu caire “pacífic, respectuós i familiar”.

Els protocols contra les agressions sexistes: un manual per saber com actuar

Castelldefels és un dels municipis que comptarà, per primer cop, amb un protocol contra les agressions sexuals a les seves festes. La idea va sorgir fa mesos a les assemblees de l'Espai Feminista de la ciutat i va agafar encara més embranzida després de la multitud de casos de violència masclista que hi va haver a Pamplona al juliol.

L'entitat va decidir estrenar el protocol als concerts dirigits a joves, on creuen més probable que es puguin produir agressions, i va contactar amb les associacions que els organitzaven per formar-los. "La idea és que si una dona se sent agredida, pugui avisar a les persones que estiguin a la barra dels concerts, que portaran un mocador lila", explica a NacióDigital l'Helena Fernández, portaveu de la plataforma. "També les persones de l'organització poden apropar-se a una noia si veuen que pot estar sent agredida i preguntar-li si està bé", afegeix.

Per l'Espai Feminista, el protocol es basa en dues premisses. D'una banda, s'ha de donar veracitat a allò que denuncia la víctima i respectar sempre la seva voluntat, "ja que cada dona té un límit diferent del que és una agressió", explica Fernández. Quan es parla d'agressions a festes, el primer que ve al cap és una violació, però aquest és un extrem que no contemplen. En canvi, els tocaments o la insistència a l'hora d'intentar lligar són situacions a les quals saben que molt probablement hauran de fer front.
 

L'Ajuntament de Castelldefels ha penjat cartells contra les agressions sexistes als espais de la Festa Major Foto: Sergi Santiago


Tenir una actitud conciliadora en tot moment, també amb el possible agressor, és la segona norma. "Potser ho té tan interioritzat que no és conscient que amb la seva actitud està incomodant una noia", assegura la portaveu de l'Espai Feminista. En primer lloc, se li dóna un toc d'atenció. Si és reincident, finalment se l'expulsa del recinte, sempre evitant la confrontació.

L'Ajuntament de Castelldefels ha penjat cartells on es llegeix: "No és no: si en qualsevol moment et sents agredida sexualment, contacta amb la policia local i t'acompanyaran en tot el procés". Al fulletó també es destaca que l'alcohol no és una excusa. Tot i això, l'Espai Feminista creu que el consistori hauria d'haver anat més enllà i haver participat en el protocol que han impulsat. "Ni des de la regidoria d'Igualtat, ni la de Festes ens han respost en cap moment", es queixa Fernández.