Catalunya ha estat nomenada Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un reconeixement impulsat per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que posa en valor la producció alimentària i la cuina catalana i que consolida Catalunya com el país del món on es menja i beu millor. El reconeixement de Catalunya com la primera regió europea que rep aquesta distinció confirma la consolidació d’un model que va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
Per fer-ho, s'han organitzat desenes d'activitats gastronòmiques arreu del territori que pretenen celebrar aquest esdeveniment de la millor manera: tastant els productes de la terra. Sota el lema 12 mesos, 12 paisatges, les activitats de gener s’emmarquen dins del paisatge de pedra seca. El mes de gener és l’inici de la florida de fruiters de fruita seca i la temporada de calçotades amb salsa de calçot que té com a ingredients bàsics l’ametlla o l’avellana.
Activitats del mes de gener:
- De l'1 al 31 de gener: l’Àrea de Turisme de l’Urgell organitza conjuntament amb 15 restaurants la Ruta gastronòmica de l’Urgell, una acció promocional en la qual els restaurants oferiran plats amb l’ametlla com a protagonista.
- 18 gener: l’activitat Oli Experiència s’emmarca dins dels matins de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques i es desenvolupa en un camp d’oliveres envoltat d’elements de pedra seca, com són les cabanes de volta i els marges tradicionals.
- 19 gener: visita guiada a la cabana de volta més gran de Catalunya i posterior concert amb el Quartet Prysma i Iolanda Dolcet del Cant de la Terra a Mas Llauradó (Segrià).
- 19 gener: visita guiada amb l’historiador i professor Ramon Maria Arbós, veí de Tarrés, per les concentracions de forns de calç, cabanes de volta i marges de pedra seca, un patrimoni de Tarrés molt accessible.
- 19 gener: l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l’Urgell organitza una caminada per la pedra seca del riu Ondara, on es descobriran els elements de la pedra seca d’aquesta zona del centre de l’Urgell.
- 25 gener: caminada per la pedra seca del riu Corb (Urgell), on es descobriran els elements de la pedra seca de Sant Martí de Maldà i el Vilet, al sud de l’Urgell. Es descobriran els paisatges d’ametllers i paisatges rurals, marges de pedra seca, peixeres, molins fariners, safareigs i cabanes de volta. 6,5 km aprox. Durada: 2.30-3 h aprox.
- 25 gener: es tracta d’una visita guiada, teatralitzada i musicada a peu per conèixer diferents indrets de Torrebesses (Segrià) i espais monumentals. En aquesta visita coneixerem espais de conreu del poble i construccions de pedra seca per acabar al Molí del Bep del Canut. Una construcció del s. XIX, on gaudirem d’un tast de fruita seca i productes locals de Torrebesses.
- 25 gener: Se signarà el conveni de compromís per fer realitat, en un futur pròxim, un centre d’interpretació del calçot a Valls (Alt Camp).
- 25 gener: la taula dels artistes. Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) celebra la Regió Mundial de la Gastronomia amb una activitat mensual que aplega públic en un espai singular per conèixer un artista, compartir històries i gaudir d’una tapa especial.
- 26 gener: gran festa de la calçotada a Valls (Alt Camp). La tradició del calçot amb activitats populars: cercaviles, demostracions, mercat i concursos de menjar calçots i d’elaboració de salsa. És una festa gastronòmica que atrau visitants i posa en valor el calçot de Valls.
Activitats complementàries:
- 17-19 gener: fira de l'oli de qualitat verge extra de les Borges Blanques. Fira que posa en valor l’oli verge extra de qualitat amb denominació d’origen de la comarca. Aplega més de 150 expositors i 60.000 visitants.
- 17 i 19 gener: calderada de Sant Antoni (Seu d'Urgell). En aquest esdeveniment de Sant Antoni Abat, o Tres Tombs, carros i cavalls desfilen i fan tres voltes pel poble en honor al patró dels animals de càrrega.
- 18 i 19 gener: La Fira de l’Oli i de l’Olivera d’Espolla celebra l’oli nou de l’Empordà amb trulls locals i parades de productes gastronòmics i artesans. Dissabte s’organitzen tallers, conferències i actes culturals, mentre que diumenge es dedica a la fira amb activitats per a tots els públics.
- 19 gener: La fira del Fesolaplega diferents parades d’artesania, espectacles populars, activitats familiars i la popular Fesolada, una degustació de diferents plats elaborats amb fesols de Santa Pau (Garrotxa).
- 25 gener: fira de l'olivera i mercat de pa artesà. Per conèixer de primera mà el procés de producció d’aquest oli, que destaca pel seu color verd intens i aromes de menta.
- 25 i 26 gener: la Fira Intercomarcal de l'Oli de Móra la Nova celebra la qualitat dels olis de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, per destacar la seva diversitat i excel·lència. Aquest esdeveniment permet tastar, conèixer productors locals i explorar la història d’un producte de la regió mediterrània.
- 26 gener: la fira és una mostra de la riquesa de l’olivera a Ullastrell (Vallès Occidental), on l’ullastre, olivera salvatge, ha estat treballada pels pagesos durant segles.
- Del 22 al 26 gener: FITUR. Presentació de la Regió Mundial Gastronomia al públic participant.
- 27, 28, 29 gener: Madrid Fusión. Presentació de la Regió Mundial Gastronomia al públic participant.
- 31 gener - 2 febrer: fira de la Candelera a Molins de Rei (Baix Llobregat). Celebrada a Molins de Rei des de fa 174 anys, és un esdeveniment únic que combina tradició, oci i compromís social. Aplega més de 300.000 persones i ofereix activitats lúdiques, culturals i comercials.