Les propietats dels aliments, segons el seu color

L'OMs recomana menjar un mínim de 400 grams de fruites i verdures al dia

Fruites i verdures de diferents colors.
Fruites i verdures de diferents colors.
Redacció
16 de gener de 2025, 13:52
Actualitzat: 14:14h

El consum de fruita i verdura està més que recomanat pels experts per mantenir una dieta saludable. De fet, un estudi recent de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) recomana menjar un mínim de 400 grams de fruites i verdures per prevenir malalties com la cardiopatia, el càncer, la diabetis o l'obesitat. Tot això sense comptar la patata o altres tubercles. 

De fet, la dieta mediterrània és rica amb aquests productes i existeix una gran varietat per combinar-los i crear plats diferents i saludables. Ara bé, potser no tothom sap que el color d'aquests aliments no és casual sinó que els seus pigments fan referència a les seves propietats. D'aquesta manera, si sabem el seu significat, podem triar quins consumir amb més freqüència en funció dels beneficis que ens aporta al nostre cos. 

D'acord amb els experts, n'hi ha que ens ajuden a millorar la salut cardiovascular, altres que són beneficiosos per la pell o que tenen propietats anticancerígenes. I com ho podem saber? A continuació fem un llistat dels colors i les propietats de cada un. 

Vermell

tomàquets

El trobem en tomàquets, magranes, síndria, gerds, pebrots vermells, cireres, maduixes, remolatxa, o fruits vermells. Els vegetals amb aquest color aporten quantitats importants de vitamina C i de provitamina A, a més de minerals. Tenen una funció antioxidant molt potent, ajuden a disminuir el risc de patir càncer i ajuden a tenir una millor salut cardiovascular

Verd

L'enciam pot fer-se malbè molt ràpid

El seu color es deu a la clorofil·la i el trobem en aliments com l'enciam, advocat, carxofes, bròquil, col o espinacs. Les hortalisses de fulles verdes són molt riques en folats i aporten vitamines del grup B, C i E. Contenen fitoquímics amb propietats anticancerígenes i alguns són fonts de minerals com el ferro, el calci o el magnesi. A més a més és important saber que les seves propietats es mantenen després d'haver-se cuinat. 

Taronja

Pastanaga

El seu color es deu als carotens i el trobem en pastanagues, taronges, carabassa, mango o albercocs. Tenen efectes beneficiosos gràcies a la seva acció antioxidant com la protecció de malalties cardiovasculars, contra càncers de pròstata, pulmó o estómac i ajuden a mantenir una bona salut ocular. 

Groc

Llimona

El color groc el donen diversos pigments com les carotenoides i flavonoides entre els quals es troba la quercetina de les pomes. Els aliments d'aquest grup són els cítrics com la llimona, taronges, raïm, poma, ceba o blat de moro. Sobretot són aliments antioxidants que potencien l'acció de la vitamina C. Tenen propietats analgèsiques, antivirals i de protecció enfront del càncer i malaltia cardiovascular.

Lila

Figues Coll de Dama

Els nabius, el raïm negre, les mores, la pell de l'albergínia o les figues. Tenen propietats antioxidants que ajuden a reduir el risc de patir un càncer, cataractes malalties cardíaques. Entre les seves propietats també van bé per la salut de les vies urinàries i de la memòria. Contenen quantitats variables de diverses vitamines i minerals a més d'aportar una quantitat important de fibra, exercint una acció laxant suau.