El pediatre i investigador en salut ambiental de la Universitat de Nova York, Leonardo Trasande, té una regla d’or quan va a comprar: mai agafa el tiquet de paper. Segons ha explicat en una entrevista a Business Insider, aquests rebuts aparentment inofensius amaguen una composició química perillosa que pot afectar la salut humana fins i tot amb un contacte breu.
Els tiquets impresos amb paper tèrmic (els que es lliuren habitualment en supermercats, benzineres o restaurants) estan recoberts d’una capa plàstica que permet la impressió amb calor. Aquesta brillantor superficial adverteix Trasande, no és només una qüestió estètica: és un polímer que pot transferir substàncies tòxiques a la pell. “No pensem en els rebuts com a plàstic, però ho són”, assegura.
Bisfenols a la pell: un risc ignorat
El component més preocupant d’aquests tiquets és la presència de bisfenols, uns compostos químics emprats en la fabricació de plàstics. El més conegut és al bisfenol A (BPA), vinculat a problemes de fertilitat, càncers hormono dependents i trastorns neurodesenvolupatius en infants. Tot i que el BPA ha estat eliminat progressivament als Estats Units, el seu substitut més comú, el bisfenol S (BPS), continua generant preocupació.
Segons el Center for Environmental Health (CEH), una exposició de només 10 segons a un rebut amb BPS pot superar el llindar que requereix una advertència legal a Califòrnia. Aquest estat obliga les empreses, sota la Proposició 65, a informar els consumidors si estan exposats a substàncies cancerígenes o tòxiques per a la reproducció. A l’abril, el CEH va notificar a 32 grans minoristes nord-americans per l’ús d’aquest compost sense la deguda advertència.
Microplàstics i nanopartícules: una amenaça creixent
A més dels bisfenols, el mateix recobriment plàstic del paper tèrmic allibera microplàstics i nanopartícules que poden penetrar l’organisme. Aquestes partícules han estat destacades en múltiples teixits humans, inclòs el cervell i les artèries, i s’estan estudiant els seus vincles amb inflamacions cròniques, càncers i problemes cardiovasculars.
“Hi ha límits a allò que puc controlar”, admet Trasande. “Però podem prendre decisions per reduir l’exposició a químics preocupants, com evitar el contacte amb els rebuts de paper”. El metge recomana optar sempre que es pugui pels tiquets digitals enviats per correu electrònic o SMS.
Una qüestió global: cap a un tractat internacional
La preocupació per la contaminació plàstica i els seus efectes sobre la salut no és només un debat científic, sinó també polític. Segons el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient, la producció de plàstics podria triplicar-se l’any 2060 si no s’hi posa fre. En aquest context, Trasande defensa la necessitat urgent d’un tractat global sobre plàstics que limiti la producció i reguli l’ús de substàncies tòxiques.
L’ONU té previst reprendre les negociacions per aquest acord mundial a l’agost. Mentrestant, el consell dels experts és clar: “Hem de replantejar-nos els materials que fem servir cada dia i reduir l’exposició als compostos que posen en risc la nostra salut”, conclou Trasande.