Com va anunciar la consellera de Drets Socials Violant Cervera el passat divendres, aquest dimecres s'ha obert la convocatòria per demanar les ajudes econòmiques que l'Agència de l'Habitatge ha dirigit als joves de fins a 36 anys amb problemes per arribar a finals de mes. Així, el termini s'obre des d'aquest 28 de setembre i s'allargarà fins al 7 d'octubre.
Amb una dotació pressupostària de 29 milions d'euros, el departament de Drets Socials ha puntualitzat que es tracta d'una estratègia per facilitar l'emancipació del jovent, que l'administració considera una "prioritat". Cal recordar que les persones que hagin accedit a la convocatòria estatal no podran demanar aquestes subvencions. A continuació, oferim una guia que resumeix tot el que has de saber per demanar les subvencions.
[h3]Qui pot demanar les ajudes?[/h3]
- Joves que tinguin fins a 36 anys en el moment d'iniciar el tràmit.
- Titulars d'un contracte de lloguer o de cessió d'ús d'un habitatge o d'una habitació. És necessari estar-hi empadronat.
- Segons els límits establerts, la unitat de convivència ha de tenir una font regular d'ingressos amb unes rendes anuals iguals o inferiors a l'IRSC, és a dir, de 23.664,16 euros.
- En cas que més d'un jove del mateix contracte de lloguer demani l'ajut, la suma de les quantitats que obtinguin no podrà superar l'import mensual del lloguer o del cost de cessió.
- Tenir el contracte actualitzat legalment i complir les obligacions tributàries davant l'Estat, la Generalitat de Catalunya i la Seguretat Social.
[h3]Límits de pagament del lloguer segons la zona geogràfica[/h3]
- Àmbit Metropolità de Barcelona, que inclou el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental: no superar els 950 euros pel lloguer i 450 per habitació.
- Resta de Barcelona: com a límit, 650 euros i 350 per habitació.
- A Girona: 650 euros i 350 euros per habitació.
- A Lleida: 600 euros i 300 euros per habitació.
- A Tarragona: 600 euros i 300 euros per habitació.
- A Les Terres de l'Ebre: 600 euros i 300 euros per habitació.
[h3]Com es reparteixen les ajudes econòmiques?[/h3]
Les subvencions no es reparteixen en funció de l'ordre d'arribada, sinó que la intenció és estudiar tots els expedients i sol·licituds per fer una distribució equànime entre els demandants segons les condicions econòmiques. D'altra banda, cal destacar que, malgrat que l'ajuda pot arribar fins als 250 euros, no és lineal, motiu pel qual s'assignarà una quantitat d'acord amb els ingressos de la unitat de convivència i l'esforç econòmic que suposa el pagament de lloguer o l'habitació.
[h3]Quin serà l'import de la subvenció?[/h3]
- Es proporcionarà el 20% de l'import de la renda de lloguer anual quan l'esforç per pagar el lloguer o el preu de cessió sigui igual o interior al 30% dels ingressos.
- S'administrarà el 30% del cost del lloguer quan representi una xifra superior al 30% i inferior al 40% dels ingressos ponderats.
- Finalment, es repartirà el 40% de l'import quan el sacrifici per pagar-ho sigui igual o superior al 40% dels ingressos ponderats. S'ha establit un límit màxim de 3.000 euros anuals per habitatge i un mínim de 240, sempre que els càlculs que determinen l'import siguin inferiors a aquesta quantitat.
[h3]Què necessito per fer el tràmit?[/h3]
- Documents d'identificació d'identitat, com el DNI, el NIE o la targeta d'identitat d'estranger.
- Certificat de convivència que acrediti a la persona que demana la subvenció i la resta de membres en edat laboral. En aquest sentit, cal aclarir l'IRPF corresponent al període anterior -és a dir, 2021- i l'AEAT.
- El llibre de família, si escau.
- El contracte de lloguer o de cessió d'ús a nom de la persona sol·licitant.
- Acreditació de la condició de víctima de violència de gènere, si és el cas.
- Rebuts de lloguer o cessió de l'any 2022 pagats fins a la data.
- Imprès normalitzat a nom de la persona sol·licitant amb les dades bancàries.
- Documentació acreditativa de ser jove extutelat.
- Títol família nombrosa o monoparental.
- Acreditació del Departament dels Drets Socials, en el cas de les persones amb diversitat física o intel·lectual.
- Un certificat que mostri que no hi ha deutes econòmics amb l'AEAT, la TGSS o l'ATC.
La sol·licitud per accedir a les subvencions es pot fer tant presencialment com digitalment. En cas de preferir la primera opció, es pot acudir a:
- Borses de mediació per al lloguer social, situada al carrer de la Diputació, 92, 08015, a Barcelona.
- Oficines locals d'habitatge, localitzada al carrer d'Antoni de Capmany, 23, 08028, a Barcelona.
- A la seu de l'entitat titular o administradora de l'habitatge, en els casos de llogaters gestionats per administracions, empreses públiques o entitats sense ànim de lucre.
Si s'opta per fer les gestions en línia, cal demanar la identificació digital amb aquest enllaç. Després, el sol·licitant podrà comprovar els tràmits que ha realitzat amb l'opció de menú "Àrea privada". També poden presentar-se aquí els documents imprescindibles per accedir als ajuts.
Guia | Tot el que has de saber sobre el bo jove català per al lloguer
Les subvencions van dirigides a persones de màxim 36 anys i es podran sol·licitar fins al 7 d'octubre
Ara a portada
Publicat el 28 de setembre de 2022 a les 11:30
Actualitzat el 28 de setembre de 2022 a les 11:36
Et pot interessar
-
Societat L'abat català que veu un futur «molt negre» davant l'extrema dreta i critica tractar els migrants com a «delinqüents»
-
Societat Protecció Civil fa una crida a la precaució per l'alerta per pluges intenses a tot Catalunya
-
Societat Macrodispositiu dels Mossos a la xarxa de bus de Barcelona: 28 detinguts per 133 furts
-
Societat Mor un cavall a la Trobada Nacional dels Tres Tombs a Barcelona