La il·lustradora Carme Solé Vendrell serà la pregonera de La Mercè

Casablanca serà la ciutat convidada de la festa major de Barcelona, que tindrà una imatge creada per la productora CANADA

Carme Solé Vendrell, pregonera de la Mercè 2024
Carme Solé Vendrell, pregonera de la Mercè 2024
Redacció
19 de juliol de 2024, 12:39
Actualitzat: 22:37h

La il·lustradora Carme Solé Vendrell serà la pregonera de La Mercè. La festa major de Barcelona tindrà enguany Casablanca com a ciutat convidada d’enguany i centrarà una programació especial que la farà present a tots els àmbits de la festa. Els concerts de La Mercè 2024 tindran un nou escenari a la Plaça Catalunya i mantindran l’espai del carrer Menéndez y Pelayo, a les Corts, estrenat l’any passat.

Carme Solé Vendrell és il·lustradora, pintora i escultora, viu i treballa a Barcelona. Va estudiar pintura a l’Escola Massana de Barcelona. Ha il·lustrat més de 900 títols, protagonitzant exposicions individuals a Barcelona, Madrid, París,  o Taipei i col·lectives en molts països del món.

És autora de dissenys de cartells, cobertes i interiors de discs, escenografies i vestuari per a teatre, i d’objectes i titelles per a diferents obres. També ha treballat en publicitat i és col·laboradora a les revistes Pomme d’Api, Cavall Fort, Cricket i Ladybug. Ha col·laborat amb UNICEF i és l’autora del personatge plasmat en la gegantona Laia de l’Ajuntament de Barcelona (1998).

El cartell de les festes d’enguany té com a base el format audiovisual, del qual parteixen les diferents declinacions de l’obra gràfica. El concepte artístic vol “reflectir la festa major i, la gran influència que té a la ciutat i els seus habitants”. En aquest sentit, CANADA proposa una mirada a La Mercè “des del punt de vista d’algú que la veu per primer cop, intentant capturar l’essència d’aquesta festa en la mirada d’un infant, que, lluny d’excitar-se, es relaxa amb l’enrenou, el soroll, les llums i els gegants, amb l’expressió festiva de la ciutat on viu”.

Espais de La Mercè

Enguany les festes de La Mercè arriben amb algunes novetats pel que fa als espais, però també en mantenen diversos estrenats la passada edició. En aquest sentit, la gran novetat en relació als concerts de La Mercè és el nou escenari del Barcelona Acció Musical a la Plaça Catalunya. El BAM també es podrà gaudir al recuperat escenari de la plaça Reial, al de la rambla del Raval, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a la Fabra i Coats i a la plaça Can Fabra.

Pel que fa a la programació de Música Mercè, es mantenen els escenaris de l’any passat, entre els quals el del carrer Menéndez y Pelayo, a les Corts, novetat de l’edició 2023, i espais tan emblemàtics com el Teatre Grec, els Jardins Pla i Armengol, la Plaça Major de Nou Barris, l’avinguda de la Catedral, la Plaça Sant Jaume, la platja del Bogatell i l’Avinguda Maria Cristina, amb el tradicional piromusical.

El Mercè Arts de Carrer (MAC) estrena ubicació al Moll de Mestral del Port Olímpic i a l’Espigó del Bogatell, dos escenaris on tindran lloc gran part dels espectacles de la Regata Cultural, en el marc de la Copa Amèrica. D’altra banda, el MAC torna al Parc de la Trinitat Vella i manté altres ubicacions habituals com el Castell de Montjuïc, el Palauet Albéniz i el Parc de l’Aqüeducte. El parc de l’estació del Nord, estrenat l’any passat com ubicació principal del MAC, tornarà a acollir part de la programació d’arts de carrer.

Casablanca, ciutat convidada

Enguany, les festes de La Mercè ofereixen una oportunitat per submergir-se intensament en la creació artística i visual de la cultura marroquina amb una mostra de la música, la dansa, el circ i les arts visuals de la ciutat de Casablanca, tant la generada en origen com la dels artistes d’origen marroquí arrelats a Barcelona. Casablanca és una de les principals metròpolis marroquines i un dels centres creatius on el talent jove i emergent és més potent, entre el que destaquen les músiques urbanes.

Pel que fa a la música, destaca l’espectacle Maalem Hassan Boussou Ensamble & Raúl Rodríguez Ensamble creat amb la complicitat d’artistes que fusionen el talent entre ambdues ciutats. També a Música Mercè s’inclouen les propostes de Widad Mjama sobre l’art de l’aïta, les referències del popular estil Chaabi dels Pinan 450F o la cèlebre cantautora marroquina de música popular moderna OUM.

Per altra banda, el Barcelona Acció Musical (BAM) portarà la música més urbana de Casablanca i vol celebrar els vincles entre la cultura magrebina i la catalana. Hi haurà representació de grups catalans d’origen marroquí com Shobe et Madd o L’Beel i Zilzal presenta gbw9, col·lectiu que dona visibilitat a artistes d’arrel àrab i de la diàspora. També actuaran Salam Group i 3ADNAN. Així com els DJ Malika, DJ Chem Kerem, originaris de Casablanca i residents a Barcelona, i el productor, compositor i DJ Cheb Runner.

La cultura marroquina també serà ben visible al Mercè Arts de Carrer (MAC) amb diferents espectacles com Iron Modvm: Casablanca d’Iron Skulls, que reunirà artistes urbans d’ambdues ciutats en balls curts i diàlegs dansats. O el circ urbà Colokolo Cirque, les coreografies de Kader Attou et Mourad Merzouki, la música d'Imad Maestro & Ali Bamba i les propostes de DJ Retro Cassetta i DJ Hajar Lagranja El Kotri. Un dels escenaris de l’estació del Nord servirà de pantalla per a projeccions sobre Casablanca; i quatre artistes visuals contemporanis procedents de la ciutat convidada deixaran la seva petjada creativa al parc de la Trinitat.

Arxivat a