Aquestes pel·lícules a les que em refereixo, o millor dit aquests fragments de

Van ser un grup de cineastes que van experimentar per sobre les seves possibilitats. Sense demanar permís a ningú van ser lliures quan no s’era lliure per a fer quasi res. L’Escola de Barcelona consistia a filmar el carrer, injectar estètica pop al cel·luloide, reclutar els amics i fer-los fer d’actors, explicar que existia la moda, la seducció, el sexe i els bars. Una de les pel·lícules de Jacinto Esteva també fa molt de temps que em va deixar empremta barcelonina. Es diu Lejos de los árboles (1972) i recorre Espanya filmant tradicions arrelades i ancestrals, algunes d’elles violentes i al·lucinants.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TcPZ8W9DUks[/youtube]
En una de les seves escenes finals s’atura al bar Copacabana, que estava al carrer Passatge de la Banca, a baix de tot de la Rambla a l’esquerra, just al costat del Museu de Cera. Sempre he sentit fascinació per aquell carrer –també hi és el bar El bosc de les fades- i des que vaig veure el film encara més. Quina barbaritat, quina bona notícia que la Filmoteca de Catalunya i Cameo hagin editat un pack amb l’obra completa de Jacinto Esteva. Són quatre DVD que agrupen els seus llargmetratges, migmetratges, reportatges i anuncis publicitaris. Veure Metamorfosis (1970) és veure el Passeig de Gràcia, la Gran Via, la Plaça Francesc Macià, és veure Terenci Moix, Colita i Oriol Maspons fent d’actors. És veure Romy –musa de la Gauche Divine- dins d’una cort de porcs.
Veure Dante no es únicamente severo (1967), codirigida amb Joaquim Jordà, és veure un grup d’amics pijos asseguts en una terrassa de bar. Es veure les ampolles de cervesa, Coca-Cola i tònica i els paquets de tabac que s’estan fumant. Sembla una tonteria però abans el cinema no havia ensenyat mai d’aquesta manera les ampolles de cervesa, Coca-Cola i tònica. Perquè l’Escola de Barcelona –com abans havia fet la Nouvelle Vague- va començar a filmar el carrer i la vida de manera diferent a com es feia abans. En una altra escena, meravellosa, veiem les façanes d’alguns cinemes l’any 1967: el Montecarlo, l’Alexandra, el Comedia, l’Alcázar i el Cristina. Són escenes que documenten una època, que donen fe de com era la ciutat, de la seva estètica i les seves pulsions.
Gràcies als cineastes de l’Escola de Barcelona i als seus coetanis arquitectes, dissenyadors, publicistes, empresaris, historiadors, editors, escriptors, restauradors, pintors –molts d’ells integrants troncals o ocasionals de la Gauche Divine- avui Barcelona -de fet Catalunya- té una estètica i una cultura pròpies, substancials, modernes. El seu llegat va ser profund i extremadament influent. Sense ells, per exemple, avui el Museu del Disseny –el millor museu de la ciutat- no existiria. Barcelona viu a les pel·lícules que l’han retratada. Llarga vida a totes elles.

El bar Almirall. Foto: ND.