Valorar l'atenció rebuda en llengua catalana als comerços. Aquest és l'objectiu de la CataApp, l'aplicació que aquest matí ha presentat la Plataforma per la Llengua per ajudar els consumidors a conèixer la situació lingüística dels establiments abans d'anar-hi a comprar. "Si tenim dret a saber si a un hotel els lavabos estan nets per què no hauríem de poder saber si també respectaran els nostres drets lingüístics?", s'ha preguntat la directora de la Plataforma, Neus Mestres.
L'aplicació és gratuïta i es pot descarregar a dispositius amb sistemes operatius Android i iOS. A través d'un mapa similar al d'una app GPS, els usuaris poden buscar l'establiment on vulguin anar a comprar per saber quina puntuació li han donat els consumidors en una escala de l'u al cinc. Si es registren, ells també podran valorar l'atenció rebuda en relació amb la presència de llengua catalana. Concretament, la CataApp té en compte tres aspectes: l'ús del català a nivell oral (atenció al client), escrit (retolació i textos) i virtual (espai web).
L'app geolocalitza més d'un milió i mig de comerços dels territoris de parla catalana. "Són els que tenen presència a Google, però anirem ampliant aquesta xifra en futures actualitzacions", ha explicat Mestres. L'objectiu de la Plataforma per la Llengua és que la CataApp vagi construint un mapa de la situació lingüística als comerços que permeti als consumidors "decidir si van a comprar o no a un lloc també en funció del respecte per la llengua".
Ara bé, els responsables del projecte han deixat clar que volen comptar amb la complicitat dels comerciants. El procés de l'elaboració de l'app s'ha fet "amb la complicitat" d'algunes associacions i Mestres assegura que ho han rebut "molt positivament". "El nostre objectiu no és que ningú denunciï a ningú, sinó que els comerciants s'adaptin a les necessitats del mercat i vegin que els consumidors també valoren l'ús de la nostra llengua", ha explicat la directora de la Plataforma, que creu que l'app "ajudarà els establiments a millorar".
Dades alarmants
La posada en marxa de la CataApp és "imprescindible", segons la Plataforma per la Llengua, perquè les dades d'ús del català als comerços són molt "preocupants". Les dades que faciliten els estudis del Departament de Cultura assenyalen que només un 56% dels comerços de la demarcació de Barcelona tenen la retolació en llengua catalana, tot i que la llei estableix que és obligatori. A Tarragona la xifra encara és més baixa (un 56%), tot i que a Girona i a Lleida la salut de la llengua als comerços és molt més alta i la presència del català supera el 80% en els dos casos.
La Plataforma per la Llengua engega una aplicació per valorar l'atenció en català als comerços
La "CataApp" és gratuïta i permet puntuar en una escala de l'u al cinc un milió i mig d'establiments dels territoris de parla catalana | L'entitat alerta que més del 40% de comerços de la demarcació de Barcelona no tenen la retolació en català
ARA A PORTADA
Publicat el 15 de març de 2017 a les 12:51
Et pot interessar
-
Societat L'OCU adverteix de l'estafa més habitual a l'Estat: un 166% més de casos en només un any
-
Societat Aquests són els millors metges de Catalunya, segons la llista de «Forbes»
-
Societat Moren tres persones a Sevilla per l'esfondrament d'una nau agrícola pel fort vent
-
Societat Et queden pessetes a casa? N'hi ha una que es pot vendre per milers d'euros
-
Societat Catalunya comença la vacunació contra el virus del papil·loma humà en nois de fins a 18 anys