Catalunya està immersa en la cinquena onada de la pandèmia de Covid-19, relacionada amb la ràpida transmissió, entre persones joves, de la variant Delta. Detectada inicialment fa uns mesos a l'Índia, ja representa més del 60% dels nous casos. Cal tenir molta responsabilitat individual en les mesures preventives recomanades o obligatòries i continuar immunitzant a la majoria de la població de més de 16 anys.
Les dades oficials en l’àmbit mundial indiquen que la pandèmia continua activa, a expenses de les noves variants del virus SARS-CoV2 i, en especial, a la variant anomenada Delta. A algunes zones de Sud-amèrica, també per la variant Lambda. Les variants també tenen un comportament de globalització, en temps de represa de les activitats a escala local i mundial.
184 milions de persones en el món que han sigut confirmades de la infecció i quatre milions de persones mortes per la Covid-19. El 25% de la població mundial ha rebut almenys una dosi de les vacunes autoritzades amb moltes diferències segons continents. La Unió Europea i Amèrica del Nord estan arribant al 60% almenys una dosi i al 50% amb dosis completa. A Centre i Sud-amèrica i Oceania, entorn del 33% de la població té almenys una dosi, a Àsia un 25% i a Àfrica un 3%. Cal ponderar per població, ja que el 59,5% dels habitants del món viuen a Àsia, el 17% a Àfrica, el 13% a Amèrica, el 10% a Europa i el 0,5% a Oceania.
La situació a Catalunya confirma que estem davant de la cinquena onada, vinculada a la ràpida expansió i transmissió de la variant Delta que és la dominant. Des d'inicis del mes de juny la variant Delta, segons les dades del Departament de Salut dels centres de seqüenciació genòmica del virus SARS-CoV-2, ha anat explosivament dominant amb molt alta transmissió entre població jove, entre 16 a 30 anys, preferentment i entre 30-49 anys.
La reobertura de l'activitat social vinculada al lleure, la flexibilització de les mesures preventives i la mobilitat nacional i internacional han fet que la variant impacti a la població jove que també correspon a les cohorts poblacionals menys vacunades i amb més activitats de risc de contagi. El 10% de la població de Catalunya (771.908 persones) ha donat positiu amb els tests fets -recordem que a la primera onada no hi havia tests disponibles i això genera un biaix en les dades-, i hi ha 22.282 persones mortes de la Covid-19. Han repuntat les hospitalitzacions, amb 788 ingressats i 157 a les UCI, la majoria de les persones no vacunades o amb una dosi o factors de risc.
Les dades de la darrera setmana a Catalunya són clarament d'un brot amb molt alta transmissió, amb taxa de reproducció del contagi del 2,86%, 17% de positius en els diferents tests (més de 230.000 tests a la setmana, 37.738 persones positives) i un risc de rebrot de 1826. L'edat mitjana dels nous contagis és de 26 anys. Al llarg del mes de juny les dades van tornar a augmentar després de setmanes de descens. La setmana del 16 de juny al 22 de juny el risc de rebrot era de 126; la taxa de contagi, de l'1,21%; el percentatge de positius, del 4%; el nombre de casos setmanals, 4.359 i les hospitalitzacions, 476 persones. L'excessiva confiança amb la vacunació de la població (creixent positivament) i la pressió per la reobertura de les activitats econòmiques vinculades al lleure i socials al voltant de Sant Joan han propiciat la transmissió de la variant Delta de manera exponencial.
La vacunació va a ritme molt alt a Catalunya: 3,58 milions de persones estan vacunades amb dues dosis (el 47% del total de la població i el 56% dels majors de 16 anys). 4.53 milions amb almenys 1 dosi (el 58% de la població i el 70% dels majors de 16 anys. Aquesta setmana la xarxa sanitària pública ha vacunat a 721.079.
Quines han de ser les prioritats i les tendències científiques internacionals? Primer, avançar en la immunització mundial i incrementar la recerca per posar criteri en les indicacions de les vacunacions i cercar una vacunació universal per fer front a les diverses variants. Cal estar molt atents a la recerca entorn les noves variants i les indicacions entorn de l'eficàcia dels tractaments preventius o curatius i pautes de vacunació. Tornem a necessitar autoritats independents europees i internacionals per indicar recomanacions amb evidència als governs.
En segon lloc, cal extremar a Catalunya les mesures preventives individuals: higiene, mascareta, distancia social, test i confinaments quan les indicacions sanitàries ho determinin. Aquestes pautes d'autoresponsabilitat també per les persones vacunades i per les persones que han tingut simptomatologia, greu o lleu, de la Covid-19. Estudis científics publicats indiquen que les vacunes autoritzades són molt eficaces en la prevenció de la gravetat i minimitzin la transmissió, però hi ha casos d'infecció entre persones vacunades. Les persones que han passat la Covid-19 també han de seguir les precaucions universals i està indicada la vacunació per reforçar la immunitat sobretot davant les noves variants
A més, cal treure pressió assistencial a l'atenció primària i a les urgències comunitàries i hospitalàries. Cal incrementar el nombre de test de manera massiva, però no al sistema sanitari si no hi ha simptomatologia. Les oficines de farmàcies, els sectors de l'oci, lleure, restauració, culturals, esportius, el sector sanitari privat i les mútues laborals són la clau per diversificar i incrementar els controls, els cribratges, però no per generar relaxació sinó al contrari per canviar ràpidament la corba de transmissió. Els positius han de fer confinament amb els seus contactes i els negatius han de seguir mesures preventives.
També cal accelerar la vacunació com les darreres setmanes. La prioritat són les segones dosis dels majors de 50 anys i la vacunació a tota la població major de 16 anys. Catalunya pot arribar a vacunar a uns sis milions de persones en poques setmanes en dues dosis si tenim disponibilitat de vacunes i seguim l'ordre, lloc i horaris de les vacunacions massives. Amb les dades actuals faltaria vacunar amb una segona dosi un milió de persones arribant amb dues dosis a un 70% de la població de més de 16 anys, el 60% del total de la població. Però cal sumar un milió i mig més de persones a vacunar per arribar a més de sis milions de persones vacunades amb dues dosis. Si sis milions de catalans tinguessin dues dosis, voldria dir que el 70% del total de la població i més del 90% dels majors de 16 anys estarien immunitzats. El percentatge de rebuig de la vacunació a Catalunya és molt baix, inferior al 4%.
A més, cal restringir les activitats no controlables si no podem complir les mesures recomanades i generalitzat els tests. També cal denunciar la solitud de Catalunya davant la inacció, el silenci, la centrifugació de les responsabilitats del govern d'Espanya. Les relacions amb la UE i internacionals, el suport a l'activitat econòmica i als treballadors i aturats, el suport econòmic i normatiu extraordinari al sistema sanitari i de salut pública, el control dels aeroports, la mobilitat nacional i internacional, l'anàlisi comparada rigorosa de les dades, l'autorització dels autotests i del test a les farmàcies i l'establiment de preus polítics per raons de pandèmia dels tests són responsabilitat de l'Estat espanyol.
La pandèmia ha evidenciat que hi ha hagut dos moments, l'inicial de centralització total, amb efectes negatius per part de l'Estat espanyol, i l'actual d'abandó de responsabilitats.
Estem immersos en una cinquena onada, encara que diferent de les anteriors, sobretot atribuïble a la vacunació creixent i a l'expertesa adquirida en els sistemes de salut en els cribratges, en l'atenció de la malaltia i de les seves conseqüències. Cal extremar les mesures preventives i reclamar responsabilitat individual i de grup per no haver de tornar a mesures molt restrictives. Cal que cuidem el sòlid i, alhora, fràgil, sistema de salut de Catalunya -i tenir cura dels professionals sanitaris- per aconseguir que la demanda de les malalties no Covid i Covid siguin assumibles.
L'Audiència de Girona manté en presó el detingut pel doble crim de Susqueda
Ara a portada
-
Societat Valls dona el tret de sortida a Setmana Santa amb l'encesa del tradicional perfum dels Dolors Albert Oliva
-
Societat El bot de cadenes torna al Port de Tarragona com a peça clau del seu llegat marítim Laia Solanellas
-
Societat Aquests són els 16 restaurants de Tarragona que recomana la Guia Michelin 2025 Laia Solanellas
-
-
Societat Tarragona desplegarà el nou contracte de manteniment i neteja de zones verdes aquest estiu Antonio Ramos
EL MÉS LLEGIT
-
1Tarragona desplegarà el nou contracte de manteniment i neteja de zones verdes aquest estiu
-
2La platja de Coma-ruga comptarà amb un espai de convivència amb gossos
-
3El bot de cadenes torna al Port de Tarragona com a peça clau del seu llegat marítim
-
4Valls dona el tret de sortida a Setmana Santa amb l'encesa del tradicional perfum dels Dolors
-
5Aquests són els 16 restaurants de Tarragona que recomana la Guia Michelin 2025

- Marina Geli
- Metgessa i exconsellera de Salut
Publicat el 20 d’abril de 2018 a les 11:09