Els mateixos responsables de l'empresa municipal de neteja de Terrassa, Eco-Equip, saben que hi ha la sensació generalitzada que la ciutat està bruta. Fa unes setmanes l'alcalde, Jordi Ballart, apel·lava a la corresponsabilitat per mantenir neta la ciutat. Però no només es tracta de conductes cíviques i de col·laboració ciutadana. Eco-Equip està al límit i té dificultats per gestionar la neteja de la ciutat.
Segons el tinent d'alcalde Marc Armengol, hi ha un "compromís polític" del govern municipal expressat en el programa electoral del PSC i també en el Pla de mandat que s'ha traduït en una major inversió a Eco-equip. Tot i això, les inversions que s'han fet darrerament a l'empresa municipal de neteja només han servit per començar a posar al dia el servei. Les retallades dels últims vuit anys en el pressupost municipal destinat a Eco-Equip no només han evitat el creixement de l'empresa, sinó que l'han empetitit. El mateix gerent, Josep Miquel Colomer, reconeix que l'empresa municipal de neteja està "infradimensionada". El director de serveis de Medi Ambient de l'Ajuntament de Terrassa, Marc Cadevall, coincideix en apuntar que "Eco-equip sempre ha estat una empresa amb poca musculatura".
Malgrat que els responsables assenyalen aquests problemes, no admeten que la ciutat de Terrassa estigui més bruta en l'actualitat que en temps passats. De fet, creuen que l'any 2008, en l'inici de la crisi, el servei de neteja funcionava pitjor. En qualsevol cas, ni l'Ajuntament de Terrassa ni Eco-Equip disposen d'indicadors de control per determinar l'estat de brutícia o de neteja de la ciutat. Tampoc per valorar el grau de satisfacció dels ciutadans en aquest aspecte. A falta d'indicadors objectius, el gerent de l'empresa reconeix que "Eco-equip no està ben valorada" per la ciutadania i que hi ha "la sensació que Terrassa està bruta".
Per què Terrassa està bruta?
És fàcil veure per qualsevol zona de la ciutat i en especial per alguns barris perifèrics contenidors desbordats durant bona part del dia. També és freqüent veure mobles vells al costat de bateries de contenidors que a vegades passen allà diversos dies; sovint, a més, estan deixats de qualsevol manera i bloquegen la vorera. L'incivisme d'alguns terrassencs és en bona mesura la causa d'aquesta mala imatge.
Al marge de l'incivisme, la gestió del servei de neteja també té part de responsabilitat en la imatge de brutícia que acompanya Terrassa. Sobretot, per la falta de recursos humans i tècnics de l'empresa municipal Eco-Equip. Falten treballadors, vehicles i pressupost per donar a l'abast.
Mobles al carrer
Terrassa compta amb un servei gratuït de recollida de mobles vells. Els ciutadans poden trucar al telèfon gratuït 900 720 135 per gestionar la recollida. Eco-equip té fixades unes rutes i cada dia de la setmana els camions passen per uns barris determinats i recullen el que hi hagi, s'hagi trucat o no. Però si el servei en aquella zona és dilluns i els mobles es treuen dimarts, es poden quedar al carrer durant dies i dies. Per això, si algun ciutadà informa de la incidència, s'intenta recollir els voluminosos amb la major brevetat possible, però això obliga a canviar les rutes preestablertes. "Tenim un sistema de recollida que no fem servir perquè hem d'anar de punta a punta", lamenta Josep Miquel Colomer.
El gerent d'Eco-equip defensa la tasca que realitza l'empresa i assegura que el 88% dels serveis de recollida de voluminosos es realitza a iniciativa pròpia. "No és cert que si no ens truquen no hi anem", diu. Cal destacar que si bé la gran majoria de la gent no truca per concertar la recollida, les trucades s'han incrementat en un 20%.
Cada dia es recullen als carrers de Terrassa més de nou tones de voluminosos, en més de 230 punts de recollida diaris. "I malgrat això segueix havent-hi mobles al carrer", lamenta. En aquest sentit, Colomer reconeix que no han aconseguit l'objectiu de millorar la comunicació externa per fer arribar al ciutadà l'obligació de trucar al servei amb anterioritat. S'ha valorat l'opció de desenvolupar una aplicació mòbil, una app, per rebre els avisos de voluminosos o altres incidències del servei, però "llavors cal tenir capacitat de resposta".
Contenidors desbordats
Pel que fa a contenidors desbordats, a vegades és fruit d'un ús inapropiat del contenidor —per exemple, per part de professionals o de comerços— i a vegades és perquè el servei de recollida no dóna a l'abast. "El sistema de recollida va al límit. En el moment en què s'avaria un camió es desborden contenidors, no hi ha marge d'error", reconeix el gerent. En ocasions, a més, s'han donat casos que no donava temps a finalitzar les rutes i no s'acabaven; els contenidors es queden plens i sense recollir fins a la següent ruta, normalment l'endemà. Per evitar aquests greuges, els responsables van fer seguiment de les set hores de ruta nocturna per comprovar que la feina es feia bé, amb l'objectiu de millorar les rutes. Reconeixen que en els propers mesos s'han de revisar aquestes rutes per fer més efectiu el servei, ja que en algunes zones es passa amb menys freqüència de la que caldria. En l'actualitat hi ha establertes 127 rutes per la ciutat, que cobreixen barris o trossos de barris.
També es revisarà el model de recollida porta a porta als comerços del centre, ja que des de l'empresa el consideren "molt ineficient". La imatge del centre històric de Terrassa amb cartrons i altres residus a les portes dels comerços cada vespre juga en contra dels interessos dels mateixos comerciants i restauradors de la zona.
Eco-Equip ha treballat en els últims mesos en la implementació d'un sistema de recollida lateral com a mesura per guanyar en eficiència. Per dur-ho a terme, han calgut nous camions i nous contenidors, que ja hi són en alguns punts de la ciutat. El nou sistema consisteix en contenidors més grans i que són recollits pel camió sense necessitat d'operaris; és el mateix conductor qui controla la recollida des del volant i, per tant, fa possible reduir el personal necessari per a l'operació; habitualment el sistema clàssic requeria tres persones. La implementació del nou sistema de recollida lateral s'ha implementat només en els barris amb més densitat de població i a les avingudes principals de la ciutat.
Amb els treballadors justos
"No tenim prou gent, ara estem al límit", assegura el gerent d'Eco-Equip. Colomer afirma que en l'actualitat hi treballen les persones justes "per passar-hi cada dia". Acabar d'implementar el nou model de recollida permetria disposar de més personal per destinar-lo a altres tasques, com la neteja viària. En cap cas, asseguren des de l'empresa, es tracta d'una mesura per retallar en plantilla, cosa que no interessa perquè hi ha els treballadors justos per realitzar les tasques del dia a dia.
Eco-equip compta a dia d'avui amb uns 310 treballadors, incloent-hi els que treballen a les diferents deixalleries, al Centre d'Atenció d'Animals Domèstics, que també depèn de la mateixa empresa, i tot tipus de personal. El gerent de l'empresa municipal terrassenca compara la situació amb Sabadell, un municipi que té el servei de neteja concedit a una empresa privada que compta amb un centenar de treballadors més que Eco-equip. "Això al carrer es nota, i a més tenen un sistema de recollida lateral i poden destinar més personal a neteja", afirma Colomer. En tot cas, es descarta per ara qualsevol idea d'externalitzar el servei. El gerent destaca que "tenim la sort de tenir bons treballadors en general".
La incorporació d'una desena de persones durant aquest any no variarà la situació, ja que només es veurà el resultat en petits detalls. El gerent creu que la posada al dia de l'empresa "és un procés lent, no es pot fer d'avui per demà".
Els dos grans eixos per al 2017 són la recollida lateral i l'increment de la plantilla. La implementació d'una nova ruta de recollida lateral permetrà disposar de més personal per a altres serveis. A més, amb la contractació d'una desena de nous treballadors es pretén cobrir els llocs de neteja viària que queden descoberts durant les vacances dels peons. Fins ara, quan un escombriaire agafava vacances a l'estiu no es substituïa, i la seva zona ho patia.
Durant l'any passat es van incorporar a l'empresa 18 nous treballadors. Hi havia destinada una partida de 756.000 euros, però se n'ha estalviat una bona part perquè el procés de selecció es va endarrerir fins al juliol, ja que es van haver de triar catorze peons d'entre més de 900 aspirants. Eco-Equip també cerca des de març un cap de Recursos Humans, però la convocatòria pública va quedar deserta perquè no hi havia candidats adients.
El gerent assegura que la plantilla a Eco-Equip va tan al límit que si agafés la baixa la persona responsable de fer les nòmines no hi hauria nòmines aquell mes, ja que no hi ha ningú per poder-la substituir temporalment. Per això, s'ha començat a formar alguns empleats per tal de guanyar en polivalència i poder tirar endavant el dia a dia en cas d'algun contratemps per baixes imprevistes.
Instal·lacions petites
De moment, es descarta un increment massiu de treballadors a Eco-Equip. Les instal·lacions de l'empresa ubicades al carrer de l'Esla s'han quedat petites. "Si ens porten 50 treballadors nous no tenim on posar-los, tenim un problema", reconeix Josep Miquel Colomer. No hi ha espai ni per a noves taquilles per guardar la roba. De fet, des de fa uns quinze anys ja hi ha mòduls prefabricats a l'interior del recinte per solucionar el problema de manca d'espai. Per aquest motiu, per ampliar la plantilla caldria ampliar abans les instal·lacions, amb la conseqüent despesa econòmica.
L'empresa, per ara, està treballant en l'adequació d'un solar contigu a la nau principal per tal d'habilitar-lo com a aparcament dels camions. Les obres han estat encarregades a l'empresa Rigel Over SL, i tenen un pressupost de 177.771,46 euros. Eco-Equip compta amb dues parcel·les al carrer d'Esla: la seu principal i una nau auxiliar.
Precisament pel que fa a camions, n'arribaran dos durant el mes de febrer o de març. La despesa en inversions durant el 2016 ha estat d'1.912.000 euros. Malgrat això no s'ha ampliat la flota, ja que els nous vehicles n'han substituït d'altres que "s'arrossegaven". També s'han adquirit nous contenidors de càrrega lateral que ja estan en funcionament.
L'empresa municipal de neteja de Terrassa, al límit de les seves capacitats
El gerent d'Eco-Equip reconeix que tenen dificultats per gestionar el dia a dia del servei per la manca de recursos | Les retallades dels últims vuit anys han deixat l'empresa amb una plantilla i una flota insuficients
Ara a portada
Publicat el 13 de gener de 2017 a les 10:00
Et pot interessar
-
Societat Mor Montse Guillén, ambaixadora de la cuina catalana i la primera a exportar el pa amb tomàquet als EUA
-
Societat Evacuats set hores després els passatgers d'un tren avariat per la tempesta
-
Societat Les papallones de Luz Marina
-
Societat Més d'una trentena de persones queden atrapades en dos trens avariats entre Barcelona i Saragossa