Els ecologistes critiquen que "el descontrol" amb el fondeig i la nàutica esportiva es repeteix cada estiu. I que davant d'això, la vigilància perquè es compleixi la normativa és "gairebé inexistent". L'entitat subratlla que, a més d'envair la zona reservada als banyistes, la nàutica esportiva i les embarcacions d'esbarjo també generen situacions de risc i conflictes amb els qui són dins l'aigua.
Banyistes en perill
L'últim exemple del que l'entitat denuncia s'ha vist aquests dies a la cala del Cau de Palafrugell (Baix Empordà). En un vídeo difós a les xarxes socials es pot veure com efectivament, una moto d'aigua passa a tota velocitat per la zona de bany, on hi ha gent i submarinistes. A més, a les imatges també s'aprecia com un grup de joves ha fondejat les seves barques en una zona on està prohibit fer-ho.#SOSCostaBrava denuncia que un any més es repeteixen els mateixos conflictes entre usuaris de la nàutica a motor i banyistes. Alertem de la urgència de consolidar i protegir totes les zones de banys i augmentar el control sobre la velocitat de navegació: https://t.co/w0CLvozzQz pic.twitter.com/wVCHANYLiE
— SOS Costa Brava 🌊🌊 #ProuCimentMésPinedes (@SosCostaBrava) August 14, 2023
És per aquest motiu que des de SOS Costa Brava reclamen a l'Administració posar recursos per fer complir la normativa i sosté que és "urgent" protegir les zones de bany a les cales del litoral. Lamenten que "aquestes accions incíviques, que es repeteixen cada temporada, acaben quedat impunes".
La federació recorda que les cales i les platges abalisades estan reservades als banyistes. I que, per tant, a excepció d'aquelles que tinguin un canal degudament marcat amb boies per a l'entrada i la varada d'embarcacions, a tota la resta, el fondeig o la navegació esportiva i d'esbarjo dins la zona de bany "està absolutament prohibit".
A més, a tots els altres trams de costa que no estan abalisats, la Llei de Costes també marca quina és la zona reservada als banyistes -una franja de 200 metres a les cales i de 50 a la resta del litoral-. I també subratlla que, dins aquestes zones, no s'hi pot navegar a una velocitat de més de 3 nusos; precisament, per evitar riscos amb els banyistes o submarinistes.
Impacte ambiental
Els ecologistes també critiquen que, en paral·lel a aquesta problemàtica, la nàutica esportiva i d'esbarjo també suposa "un gran impacte ambiental en un entorn que ja és molt fràgil". "El soroll dels motors i la contaminació, a més del fondeig sobre praderies de posidònia, segueix estant a l'ordre del dia", denuncia SOS Costa Brava.[noticiadiari]2/260888[/noticiadiari]