Societat

Les universitats catalanes guanyen qualitat i internacionalització tot i la davallada de recursos

Un 20% dels titulats ha fet una estada a l'estranger mentre que els estudiants que fan pràctiques professionals s'han duplicat des de 2012

ARA A PORTADA

Publicat el 17 d’octubre de 2016 a les 14:17
Tot i la davallada de pressupost que han patit els últims anys, corregida, en part, per la pujada de taxes, les universitats catalanes compleixen els requisits d'internacionalització d'Europa i ofereixen titulacions cada vegada més vinculades al món laboral. Així ho demostra el primer informe de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que analitza els indicadors de Formació i Docència. Es calcula que el 20% dels titulats ha fet, una estada a l'estranger mentre que l'oferta en una tercera llengua ha passat de 9 a 55, en el cas dels graus, i de 212 a 303 en el cas dels màsters entre el 2010 i el 2014. A més, el nombre d'alumnes que fan pràctiques en empreses s'ha duplicat.

La docència universitària és cada vegada més internacional. El 20% dels estudiants fan estades, durant els seus estudis, a l'estranger, i cada vegada hi ha més títols en anglès o dobles titulacions amb altres universitats. A més, en 4 anys, el nombre d'estudiants que fa pràctiques en empreses ha passat de 12.000 en el curs 2011-12, a 25.000 el 2014-15, és a dir, que pràcticament s'ha duplicat. Així ho demostra el primer estudi que ha elaborat l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que analitza la docència i la formació catalana.

Josep Maria Vilalta, autor de l'informe, ha assenyalat la importància que tots aquests canvis s'hagin pogut fer en un context de reducció pressupostària i ha destacat "el sobreesforç" sobretot dels professors que han hagut de fer per incrementar la seva dedicació, major presència a les aules i major dedicació per captar fons europeus més enllà del finançament públic espanyol i català. El sistema doncs, diu Vilalta, ha guanyat en "eficiència" però assenyala que cal revertir els recursos per situar-se al context d'abans de la crisi.

Per Vilalta és important haver arribat a l'objectiu europeu, a nivell d'internacionalització, però ha assegurat que cal seguir creixent, tant en les estades de catalans a l'exterior, com d'estudiants estrangers que vulguin venir a Catalunya a estudiar.

La universitat com a garantia laboral

Vilalta també ha destacat que l'informe demostra que "a major formació, menys atur, majors ingressos i majors oportunitats", i ha posat en valor així, la importància de la formació per als joves en un context de crisi tot i ser un dels col·lectius que ha patit més aquests anys per aconseguir feina i sou digne. I és que entre el 2008 i el 2014 la diferencia percentual entre els graduats superiors amb feina i els que només tenen estudis primaris ha crescut 36 punts. Així, el 2008, el 86% dels graduats tenia feina, mentre que només en tenia el 62% amb només Primària, i el 2014, eren el 77% dels graduats que tenien feina, enfront el 41% dels qui tenen estudis Primaris.