Més policia no és més seguretat

Colau i el Govern s'han tirat els plats pel cap amb els efectius policials a Barcelona els darrers quatre anys i els únics perjudicats d'un debat bizantí han estat els ciutadans. Avui també són notícia Sánchez que s'ho vol fer sol, el grup de WhatsApp de Jaime Malet, el Fòrum de les Cultures i Hayek

Publicat el 08 de maig de 2019 a les 06:00
Actualitzat el 08 de maig de 2019 a les 06:33
El debat de la seguretat serà central a la campanya de Barcelona. Ada Colau i el Govern, de Carles Puigdemont primer i de Quim Torra ara, se les han tingut al llarg de tot el mandat. La seguretat a Ciutat Vella o la situació dels manters han estat al punt de mira. Els quatre anys han passat sense cap acostament i ahir l'alcaldessa i l'executiu se les van tornar a tenir encara que no s'intueixen moltes discrepàncies ideològiques de fons. Colau i els seus consideren que el Departament d'Interior ha estat poc diligent a l'hora de destinar efectius per desgastar-la, ja que l'acusació de permissivitat amb la delinqüència i les "il·legalitats" és de les que més vegades ha hagut d'escoltar.

El Govern va demanar a la candidata dels comuns que no usés com a "arma llancívola" la seguretat i Miquel Buch li va enviar una carta reiterant-ho i instant-la a no "desprestigiar" els Mossos. La mala relació institucional acaba perjudicant els ciutadans. Posem-hi, però, dades. Ho fa Roger Tugas: els Mossos només resolen el 16,3% dels robatoris que es denuncien a la ciutat. Colau està atrapada perquè ella vol eficàcia i més agents però no vol passar com qui abona només la via policial. Manuel Valls i Junts per Catalunya pressionen demanant més ordre i més policia, cosa que no equival necessàriament a més seguretat. Serà un dels grans temes de la campanya amb l'habitatge.


Sánchez s'ho vol fer sol. I si la tensió electoral va, lògicament, a més a Barcelona es redueix una mica a la Moncloa. Sánchez va reunir-se ahir amb Albert Rivera, que intenta exercir com a cap de l'oposició, i amb Pablo Iglesias, que en vol ser soci amb tots els ets i uts. El líder del PSOE, però, s'ho vol intentar fer sol ara que té més escons i no vol dependre ni de la dreta ni dels independentistes. Passa, però, que el govern no serà especialment fort ni ho tindrà fàcil per aprovar pressupostos o optar pel diàleg. El líder de Podem va optar per fer veure, molt a l'estil de Josep Tarradellas, que tot havia anat bé. Ho explica Sara González en aquesta crònica. Van dir allò que estan d'acord en posar-se d'acord.


Vist i llegit

Els consorcis de periodisme d'investigació transnacional estan de moda als mitjans. Grand Theft Europe, coordinada pel mitjà alemany sense ànim de lucre Correctiv, publicava ahir una informació que a Espanya arribava a través d'El Confidencial i que ens demostrava com de complexes, i aparentment innòcues, són les xarxes de finançament del terrorisme internacional. Segons la investigació, els presumptes jihadistes es finançaven defraudant amb la venda de pollastres a Dinamarca. 


 El passadís

Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, és conegut per les seves idees espanyolistes i furibundament contràries al procés sobiranista. Recentment, va expressar la seva opinió contrària a donar més autogovern a Catalunya, ja que "no és lleial". Malet ha creat -tot indica que per error- un grup de WhatsApp format per més de 300 persones en què ha aplegat perfils d'un ventall ampli que van des del líder del PP, Pablo Casado, fins a Inés Arrimadas o empresaris com Artur Carulla (Gallina Blanca) a Antonio Catalán (NH Hotels) o Juan Luis Cebrián (exhome fort del Grup Prisa) fins a actors com Antonio Banderas. El grup de ha generat moltes anècdotes, ja que molts dels seus integrants no han pogut evitar un gest de sorpresa al veure's dins d'un cercle en què conviuen -aplegats per Malet- independentistes i unionistes recalcitrants.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2004 a Barcelona, aleshores governada pel socialista Joan Clos, s'inaugurava el Fòrum de les Cultures en un intent de reviure, amb l'excusa de la trobada cultural i el pensament, la festa ciutadana i la projecció dels Jocs de 1992. La ciutat creia haver trobat en els grans esdeveniment la pedra filosofal del seu progrés. El Fòrum va revitalitzar la zona de la costa barcelonina que toca al riu Besòs (amb l'antic Camp de la Bota) però no va ser un èxit. Així es va inaugurar.


 L'aniversari

Un 8 de maig de l'any 1899 naixia a Viena (Àustria) l'economista Friedrich August von Hayek, considerat el pare del corrent de pensament neoliberal, que aposta per la desregulació total per part de l'estat i una pressió fiscal baixa apel·lant a l'ordre espontani i els cicles naturals de l'economia. L'obra de Hayek, que va morir a Alemanya el 1992, va molt més enllà de les teories econòmiques, que es contraposen a les de l'anglès Keynes. A Catalunya fa uns anys es va crear el Grup Hayek, vinculat a la Fundació Catalunya Oberta, una entitat que animava l'exdirigent de CDC Lluís Prenafeta i que va promoure opinadors i polítics com Jordi Graupera, Enric Vila, Salvador Sostres o Bernat Dedeu.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure-t'hi