El misteriós búnquer de Mark Zuckerberg en una «illa jardí»

El propietari de Meta i creador de Facebook està creant un complex de luxe amb un subterrani de 500 metres quadrats i portes resistents a bombes

L'illa de Kauai, on Zuckerberg ha construit un búnquer
L'illa de Kauai, on Zuckerberg ha construit un búnquer | Logan Voss / Unsplash
Redacció
25 d'octubre de 2024, 10:17

Mark Zuckerberg, creador de Facebook i propietari de Meta, disposa d'una fortuna de 180.000 milions de dòlars, xifra superior al PIB de països com Eslovàquia, Puerto Rico, Equador o Kenya; i és la quarta persona més rica del món, segons l'última actualització de la llista Forbes publicada aquest setembre. Tot i que ha tingut problemes legals relacionats amb la gestió de les dades dels usuaris de les xarxes socials que posseeix, no destaca per les seves excentricitats. Això, si no fos pel seu projecte d'illa bunqueritzada en el que treballa a Hawaii.

Concretament, Zuckerberg va adquirir el 2014 fins a 500 hectàrees (91 vegades l'àrea del Camp Nou) a l'illa de Kauai, anomenada "illa jardí" per la seva riquesa natural, a canvi de 156 milions d'euros. Des d'aleshores, hi està construint un enorme complex amb un subterrani de 500 metres quadrats i portes resistents a bombes que ha aixecat rumors i crítiques des de diversos sectors. Fins i tot, es va impulsar una petició de Change.org per frenar el projecte "colonialista" perquè expulsa els nadius hawaians de les seves cases.

Un sistema de túnels per fugir

Després d'anys de secretisme, així ho ha desvelat una investigació recent de la revista especialitzada en noves tecnologies més llegida del planeta, Wired, que ha tingut accés als plànols del complex. Segons diu, la propietat de Zuckerberg compta amb més de 12 edificis i té un nucli central on hi ha dues mansions amb més de 30 habitacions cadascuna, entre altres sales. Un tercer edifici inclou un gimnàs, una sauna, un jacuzzi, un spa, una piscina i una pista de tenis.

Però això no és tot. Sota totes aquestes edificacions, hi ha un sistema de túnels que connecten amb un refugi amb una comporta per fugir de l'illa. Amb tot, Wired calcula que l'obra final costarà uns 92 milions d'euros addicionals, fet que, sumat al cost d'adquisició dels terrenys, ho convertiria en l'obra civil més cara de la història. Mentrestant, el magnat ha fet burla als seus perfils de les xarxes socials i ha ironitzat sobre una informació que denuncia com a falsa.