Que no t'enganyin: els consells de la policia per evitar fraus en les reserves d'estiu

Una enquesta encarregada per Airbnb revela que gairebé la meitat de la ciutadania a l'Estat no sap identificar una web falsa

Una persona escriu a l'ordinador
Una persona escriu a l'ordinador | Cedida
Redacció
30 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:18h

Airbnb, la policia espanyola i els experts i expertes en seguretat digital Confianza Online han posat en marxa una campanya conjunta per ajudar la ciutadania de l'Estat a detectar el frau en les reserves d'estades i allotjaments durant l'època més intensa de reserves per a la temporada, que té lloc la primera setmana de juliol. Una enquesta encarregada per Airbnb revela que gairebé la meitat (47%) dels espanyols i espanyoles és incapaç d'identificar una pàgina web falsa de vacances, viatges o allotjaments, tal com ha donat a conèixer l'empresa en un comunicat aquest mateix dijous.

El sondeig, efectuat a 1.000 persones a escala nacional a través de la plataforma Ipsos Digital aquest mes de maig, indica que la majoria (60%) dels espanyols i espanyoles pensa que els baby boomers són la generació més propensa a caure en estafes, però "és la generació X (25%) qui reconeix haver estat més estafada que qualsevol altre grup d'edat".

Pel seu costat, la generació Z i els millennials, malgrat haver crescut envoltats de tecnologia, "són les menys preparades a l'hora de plantar cara a les estafes, perquè pràcticament un terç (32%) admet que no sabria a qui acudir per buscar ajuda si en fossin víctimes".

El frau més comú

El tipus de frau més comú en tots els grups d'edat és el phishing, una tècnica que consisteix a guanyar-se la confiança de les persones perquè comparteixin informació confidencial a través de correus electrònics, missatges de text o crides falses.

En aquest sentit, Airbnb ha advertit que "anar buscant una cosa que sigui bonica, bona i barata pot dur alguns usuaris a prendre decisions arriscades", perquè més d'una quarta part dels espanyols i de les espanyoles reconeix haver estat víctima d'estafes relacionades amb ofertes de vacances o allotjaments, arribant a gairebé quatre de cada 10 (40%) entre els joves de la generació Z.

La policia espanyola, Confianza Online i Airbnb ofereixen alguns consells per evitar aquest tipus de fraus, com ara no fer clic en enllaços que no s'esperen, no refiar-se de les ofertes "sospitosament barates", quedar-se a la plataforma per reservar, pagar i comunicar i fer servir  una contrasenya per a cada compte i habilitar l'autenticació de dos factors.