No llencis aquests 10 aliments: no caduquen mai

Cal tenir un bon control dels productes que hi ha al rebost i a la nevera, amb bons nivells d'higiene

Publicat el 27 de maig de 2022 a les 09:36
Actualitzat el 27 de maig de 2022 a les 09:59
Conservar els aliments en bon estat és una obligació per no estar exposat a cap risc per a la salut que pot comportar greus conseqüències. Gràcies a les lleis establertes a nivell internacional, estatal i nacional, els productes que arriben al nostre rebost i a la nostra nevera estan molt controlats i passen garanties de salubritat. Ara bé, saber quan caduquen i ser conscients de quant trigaran en podrir-se és una obligació per a tots nosaltres.

És per això, també, que cal saber que hi ha diversos aliments que pots tenir conservats i guardats pràcticament per sempre, almenys durant molts anys, perquè no caducaran mai. Et mostren una llista que et pot servir per tenir encara més coneixements del que guardes al rebost i a la cuina:

[h3]Pasta[/h3]
La pasta seca no caduca mai. Gràcies a la manca d'aigua, aquest aliment anirà perdent altres elements com el gust o la textura. Quina és la clau perquè no pugui passar res perjudicial? Mantenir-la ben guardada (en el mateix recipient, si és de manera correcta, o en pots de vidre) perquè no agafi humitat.  

[h3]Begudes destil·lades[/h3]
Tens guardades ampolles de whisky, rom o vodka que no has obert en anys i et preocupen? Doncs no hauria de fer-ho, perquè les begudes destil·lades no caduquen. És més, passats els anys, agafen més propietats i guanyen qualitat.

[h3]Vinagre[/h3]
El vinagre no caduca. Precisament, es fa servir per conservar altres aliments -utilitzat sobretot pels productes en conserva- gràcies a les seves propietats que repel·leixen la proliferació de bacteris. 

[h3]Xocolata[/h3]
Encara que sembli mentida, la xocolata negra aguanta anys i anys sense caducar. Com hem alertat, la humitat és l'únic problema que pot perjudicar l'aliment, però de per si només perdrà certs matisos de gust després d'haver estat encetat. 

[h3]Llegums (però els secs)[/h3]
Els pots de conserva dels llegums (els ja cuits) solen ser un aliment de referència per tenir al rebost, ja que triga molts anys a caducar. Ara bé, si el que es guarden són els llegums secs, no cal ni preocupar-se. No caducaran mai. 

[h3]Cafè (però l'instantani)[/h3]
Com en el cas de la pasta, la falta d'aigua en el cafè en pols garanteix que no es podreixi ni caduqui en cap cas. En estar deshidratat, aquest aliment no perdrà cap de les seves qualitats. Com hem explicat anteriorment, només cal garantir que no hi entri humitat, la mare de tots els problemes de conservació alimentària.

[h3]Sal i sucre[/h3]
Si es conserven de manera hermètica, la sal i el sucre no caduquen mai. Només el sucre morè es recomana consumir en dos anys, com a molt, perquè està fet de manera diferent. Els altres dos, sobretot la sal, que es fa servir per conservar aliments, no cal ni mirar la data de caducitat. 

[h3]Mel[/h3]
Ignora completament la data de caducitat que trobaràs en els pots de mel. No caduca mai. Sense més. No cal preocupar-se. Com a molt de no deixar-lo obert perquè no se t'ompli de formigues.

[h3]Salsa de soja[/h3]
Si l'aigua és la mare dels problemes, la sal és la mare de les solucions (en la conservació alimentària, compte amb els aspectes nutricionals). La salsa de soja té grans quantitats d'aquest mineral que impedeixen la proliferació de bacteris que la facin malbé. Si 

[h3]Arròs blanc[/h3]
No cal llençar cap paquet d'arròs que faci setmanes, mesos o anys que tinguis guardat en un prestatge. Cal prestar atenció, això sí, a les larves que podrien haver-se introduït entre els grans d'arròs. Com en totes les altres recomanacions i els aliments esmentats anteriorment, la higiene és primordial.

[plantillavirals]