Una segona bola de foc ha travessat Catalunya durant la matinada d'aquest dimecres. Segons expliquen des del departament del temps del 3Cat, un fenomen astronòmic lluminós va cridar molt l'atenció de centenars de persones arreu del país. En concret, el bòlid va ser captat per diverses estacions de vigilància en vídeo que hi ha situades a municipis com Sant Fost de Campsentelles, Sant Mateu, Folgueroles, Esparreguera o Santa Maria d'Oló.
BÓLIDO #SPMN090724H SOBREVOLANDO #BARCELONA ANOCHE a las 23h29m42s TUC.📹Pep Pujols @Astroosona y @Josep_Trigo @ice_csic @IEEC_space desde Folgueroles. Comenzó a 85 km s.n.m. sobre Mataró y completó su ablación a 50 km sobre Hostalric. Pasa al listado: 🎆➡️https://t.co/dyrGf8tuXZ pic.twitter.com/yplwSxxnfA
— Red Investigación Bólidos y Meteoritos (SPMN) (@RedSpmn) July 10, 2024
El meteor es va desintegrar en entrar a l'atmosfera i no va generar meteorits. En concret, expliquen que hi va entrar de la mida d'una pilota d'handbol a una velocitat d'uns 73.000 quilòmetres per hora. Precisament diverses càmeres de vigilància i detecció van poder enregistrar com es desintegrava a uns setanta quilòmetres sobre el nivell del mar.
☄️🤩ESPECTACULAR BÒLID CAPTAT PER LES NOSTRES CÀMERES NORD I EST DES DE SANT FOST DE CAMPSENTELLES https://t.co/tvcfiJkfr8 pic.twitter.com/xk18AAUB87
— MeteoSantFost (@MeteoSantFost) July 10, 2024
Un altre bòlid
Curiosament, una segona bola de foc va travessar Catalunya dimarts d'aquesta setmana. Estacions de la Xarxa de la Universitat de Màlaga i de la Universitat Malaguenya d'Astronomia han detectat al cel català el que han denominat com una "bola de foc". L'objecte va ser gravat pocs minuts abans de la cinc de la matinada des dels observatoris de Cabrils, dos de Mataró i un de Sant Martí de Sesgueioles. Segons expliquen els experts, el bòlid va ser visible durant més de tres segons, una cosa que és poc freqüent en aquests fenòmens que es coneixen com a estrelles fugaces.