De pisos per 700 euros a habitacions per 900: nou cas de lloguer abusiu a Barcelona

Veïns de Gràcia denuncien que un fons d'inversió els ha expulsat d'un bloc per reformar els habitatges i "triplicar els beneficis": "És especulació pura i dura"

Una
Una | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
18 de novembre de 2024, 09:29

En un mercat amb preus rècord, el lloguer d'habitacions és la realitat de cada cop més gent que no pot pagar un pis sencer. L'increment de demanda ha provocat que des del 2021, els preus per llogar estances s'hagin disparat un 49% a Barcelona. Veïns de barris com el de Gràcia denuncien que pisos que abans llogaven per 700 euros ara s'han reformat per fer-hi coliving, amb preus de 900 euros per habitacions de 10 metres quadrats. El moviment pel dret a l'habitatge reclama una normativa que posi fre a aquesta "forma d'escapar de la regulació de preus". D'altra banda, el sector immobiliari diu que el coliving encara no té un volum "rellevant" a Barcelona.

El lloguer d'habitacions no està del tot regulat i no compta amb una normativa específica. La llei impulsada per l'anterior Govern, que va acabar decaient, incloïa que la suma del cost del lloguer de cadascuna de les habitacions no podia superar l'índex de referència que es fa servir per llogar un pis sencer. Però la realitat és ben diferent amb casos com el d'un bloc del carrer Sant Agustí de Gràcia, on el fons New Amsterdam Developers s'ha aliat amb Enter Coliving per fer fora els veïns i reformar els pisos per llogar-los per habitacions.

Així va actuar el canvi de propietat

Els residents van rebre el primer senyal d'alerta quan l'antiga propietat no va voler renovar contractes a principis del 2023. Els llogaters van saber a finals d'aquell any que el bloc s'havia venut al fons d'inversió. La nova propietat tampoc va oferir fer contractes nous i va començar a fer obres als pisos que quedaven buits. Sis dels onze llogaters van marxar, mentre que els altres cinc van quedar-se -alguns d'ells fora de contracte- i negociar amb la nova propietat amb qui "costa moltíssim contactar". Una de les veïnes que continua al bloc té un contracte de renda antiga i no pot ser obligada a marxar.  

Pràcticament deu mesos després d'assabentar-se de la venda, van aparèixer anuncis als portals immobiliaris amb ofertes per llogar les habitacions a 930, 915 i 800 euros en pisos que s'havien llogat a poc més de 700 euros. El preu de les habitacions superava o s'apropava molt al que l'índex de preu de lloguers fixa que s'hauria de demanar per tot el pis, que seria d'uns 850 euros en ser una zona tensionada. La reacció dels residents va ser "d'estupefacció i indignació" davant d'una situació "d'especulació pura i dura", assegura a l'ACN Txema Escorsa, un dels llogaters que ha decidit quedar-se.

Escorsa denuncia que es tracta d'un "frau de llei" perquè el fons s'aprofita del buit legal del lloguer d'habitacions i temporada "per triplicar beneficis i especular amb l'habitatge, fer fora la gent de casa seva, i posar persones amb capacitat adquisitiva molt superior a la població local a costa de canviar la configuració dels barris i de com entenem la ciutat". "Li diuen coliving per no dir que comparteixes pis amb tres desconeguts per gairebé 1.000 euros al mes", subratlla Escorsa, que està fora de contracte i espera que li arribi un burofax que li digui quan ha de marxar de casa seva.

"Hem normalitzat patir"

"Hi ha dies més angoixants i menys. El problema és que hem normalitzat patir. Molta gent que viu de lloguer pateix quan està a punt d'acabar-se el contracte, quan no saben si et renovaran, si rebràs un burofax, si et volen fer una pujada il·legal, si et volen fer acceptar una cosa que no hauria de ser, si et volen cobrar honoraris. Les persones llogateres vivim amb una angoixa que no hauria de ser normal", ha detallat aquest veí.

"Abans no et canviaven ni una bombeta de llum, no s'implicaven en res. Havies de lluitar perquè fessin coses de manteniment. I ara hem vist que han canviat tot el pis, han tret les rajoles, han posat terra hidràulic, ho han arreglat tot", ha denunciat la Soledad Garzón, una de les veïnes que va haver de marxar i canviar de barri –a Can Baró– tenint un fill amb edat d'anar a l'escola bressol.

En el seu cas, pagaven 750 euros per tot el pis i partien d'una irregularitat prèvia perquè el contracte s'havia firmat per tres anys i no cinc com marca la normativa. Ara, han vist des d'un altre barri com l'habitació petita que no feien servir "ni pels convidats" es lloga a 900 euros. "És una vergonya el que està passant, famílies com nosaltres no som les úniques que ens hem quedat sense casa i hem hagut de canviar de barri perquè no podem assumir els lloguers que es demanen amb els salaris que tenim", afirma.

El Sindicat de Llogateres assegura que el lloguer d'habitacions continua creixent perquè "hi ha unes lleis que fan que proliferin aquest tipus de contracte" i adverteix que cal modificar la regulació per incloure també el lloguer de temporada i habitacions perquè si no "s'incentiva que els inversors comprin blocs sencers, els trossegin i multipliquin els preus llogant habitació per habitació". "És un model absolutament parasitari i l'hem d'eliminar i l'única manera de fer-ho és anar a l'arrel i eliminant l'incentiu econòmic", diu la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo.

Arxivat a