El pla Collboni després de desallotjar la Massana: transformar tot l'entorn de la plaça Gardunya

El projecte més immediat és construir un pas que connecti el Mercat de la Boqueria amb els jardins de la Biblioteca Nacional de Catalunya, però també es planteja entregar part de la parcel·la fins fa poc ocupada a l'actual Escola Massana perquè s'ampliï

L'entorn de la plaça Gardunya, amb l'antic espai de la Massana de fons
L'entorn de la plaça Gardunya, amb l'antic espai de la Massana de fons | Tomàs González Carbó
30 de gener de 2025, 14:11
Actualitzat: 14:17h

El govern de Jaume Collboni ja té un pla sobre la taula per justificar la pressa per desallotjar l'edifici de l'antiga Escola Massana, fet que va agafar per sorpresa els col·lectius socials que feia cinc anys que l'ocupaven i que va originar protestes al barri del Raval de Barcelona. Així, l'espai que fins ara feia d'escola popular per a infants pobres o d'assemblea per a persones en risc de desnonament quedarà partit en dues parts: una part es foradarà per fer un passadís que connecti els Jardins Rubió i Lluch -els de la Biblioteca Nacional de Catalunya- i la plaça de la Gardunya, i una altra part es vol dedicar a ampliar l'actual Escola Massana, que torna a guanyar terreny després d'haver estrenat els nous espais el 2017. Aquest darrer element és una novetat que no s'havia explicat fins ara però que encaixa amb les necessitats de tenir nous espais del centre educatiu, asseguren des de l'Ajuntament.

La diferència entre els dos plans que afecten l'edifici que fins ara estava ocupat és que el pas que es vol crear per connectar els jardins i la Gardunya serà molt més immediat. Es preveu iniciar-hi les obres l'estiu del 2025 i acabar-lo al llarg del 2026, amb un cost de 820.000 euros. A la part de baix hi haurà una mena de túnel per on es podrà caminar sense trobar-se l'actual edifici, però es mantindran les dues plantes superiors de la parcel·la, que es reformaran.

L'altra intenció anunciada, la de tornar a l'Escola Massana l'espai que va ser ocupat -també l'antiga guarderia- té un horitzó temporal molt menys rígid. A més, s'emmarca en un pla de transformació de tot l'entorn de l'Antic Hospital de la Santa Creu que fins ara havia quedat suspès i que el govern Collboni ara vol recuperar.

"Tenim l'oportunitat de convertir la Gardunya en la plaça gran del Raval. Tot això no es fa en dos dies, però sí que l'hem de començar demà mateix. Les peces s'han de moure", ha justificat Ivan Pera, el comissionat del Pacte per Ciutat Vella. En aquest mateix sentit, ha assegurat que es vol aconseguir que els barcelonins "tornin" a visitar el Raval a través de la conversió d'aquesta zona en un "pulmó cultural". 

Sense espai previst per als col·lectius de l'Antiga Massana

Fins i tot Pera ha fet referència als col·lectius socials de l'Antiga Massana que havien ocupat l'equipament municipal i que acaben de ser desallotjats, tot apuntant que el govern socialista buscaria espais per a totes les entitats del teixit veïnal del barri. "Quan diem totes volem dir totes", ha etzibat. Ara bé, preguntat específicament sobre si la gran transformació de l'Antic Hospital de la Santa Creu que implica "millorar prop de 12.000 metres quadrats" inclou la possibilitat de cedir espais a aquests col·lectius, el regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ho ha rebutjat.

Després, Pera ho matisaria: "Hem de buscar nous espais a altres llocs del barri". També s'ha insistit que hi ha altres associacions interessades en aconseguir locals i equipaments, i que es tindran en compte totes les aspiracions. És a dir, que, sigui com sigui, els col·lectius de l'Antiga Massana hauran de tenir paciència si esperen que el consistori els atorgui una nova zona on establir-se.

Una transformació amb una nova biblioteca de districte

Tot plegat, a més, té a veure amb un moviment de peces que retocaria d'aquí al 2033 substancialment l'espai que envolta la Gardunya. Així, a la parcel·la que fins fa un mesos hi havia la Tancada Migrant, també desallotjada pel govern Collboni, està previst acabar-hi ubicant la Biblioteca del Districte de Ciutat Vella, ja que és l'únic districte sense aquest equipament territorial.

A més, tot plegat facilitaria alhora una ampliació de la Biblioteca Nacional de Catalunya, que passaria de tenir poc més de 3.000 metres quadrats disponibles a superar els 5.000 metres quadrats. En la remodelació prevista, a més, es conservaria l'actual espai escènic de la Perla 29, més enllà que durant les obres caldria traslladar l'activitat a un altre emplaçament. A banda, es crearia una nova zona de gairebé 1.000 metres quadrats d'usos comuns en què podrien ubicar-se oficines o el bar actualment adjacent a la zona d'arts escèniques.

Projecció ideada a l'entorn de l'Antic Hospital de la Santa Creu per al futur
Projecció ideada a l'entorn de l'Antic Hospital de la Santa Creu per al futur - Ajuntament de Barcelona

El cost previst de tota l'actuació són 72,2 milions d'euros, dirigits sobretot al pla que afecta les biblioteques (50 milions).