Collboni desallotja la Tancada Migrant, el refugi de sensellar que va rebre una visita presidencial

Des de primera hora del matí s'ha desplegat un macrodispositiu de Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional per acabar amb una ocupació que s'ha allargat durant sis anys i que va néixer com a missatge polític

Dispositiu policial per desallotjar la Tancada Migrant, aquest matí
Dispositiu policial per desallotjar la Tancada Migrant, aquest matí | Hugo Fernández
16 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:40h

La Tancada Migrant s'ha acabat després de més de sis anys. El govern municipal, en mans del socialista Jaume Collboni, finalment ha complert les seves advertències i ha iniciat el desallotjament de la part de l'antiga Escola Massana que havia quedat ocupada des de la primavera de 2018. Aquest immoble públic s'havia convertit en un refugi per a persones que buscaven asil i que l'alternativa que tenien era dormir al carrer. De fet, l'entrada a l'espai va tenir un rerefons polític clar i la Tancada Migrant va néixer com a missatge per reclamar canvis en la llei d'estrangeria. Amb aquest escenari, els habitants de l'antiga escola d'art van arribar a rebre la visita del president de la Generalitat del moment, Quim Torra, per escoltar les seves reclamacions. Ara, sis anys després, un macrodispositiu liderat per la Guàrdia Urbana de Barcelona, acompanyada dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, ha volgut posar fi a aquesta ocupació que havia anat perdent component polític amb el temps i s'havia quedat com a refugi de persones sense llar.

Membres de col·lectius socials del Raval han denunciat que actualment hi vivien més de 30 persones i que la gran majoria dels afectats, tots en situació de vulnerabilitat, s'han quedat sense cap solució d'alternativa digna proposada pels serveis socials municipals. Fonts municipals han explicat a posteriori que activarien algunes opcions habitacionals -com pensions- a qui complís els requisits de vulnerabilitat, però no s'ha concretat a quantes persones han ofert aquestes opcions ni en quines condicions. Ja fa temps que el consistori reivindica un seguiment social als habitants de l'espai alhora queles entitats veïnals que acompanyen els ocupants neguen haver rebut cap solució per a la majoria de les persones sense llarque dormen a l'antic equipament cultural. 

A més, durant la intervenció, dues persones han quedat detingudes per requeriments policials previs, una investigada i cinc han passat a disposició de la Policia Nacional, segons ha informat la Guàrdia Urbana. De la policia espanyola s'ha endut cinc persones per motius d'identificació, una realitat que acostuma a significar que els migrants que no tenen la situació administrativa regularitzada -precisament afectats per la llei d'estrangeria- poden acabar amb la tramitació d'un expedient d'expulsió del país. 

Minuts abans de les set del matí, la mateixa Guàrdia Urbana barcelonina ha fet una comunicació a les xarxes socials en què anunciava que iniciava un desallotjament per "fortes mancances de seguretat, salubritat i moltes denúncies per incidències". Amb aquesta actuació, el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, es treu de sobre un focus d'estira-i-arronses veïnals. El que sí que ha comunicat l'Ajuntament és que entre tots els identificats -36 homes i una dona- acumulaven 149 antecedents policials -que no són judicials- i s'havien fet fins a 400 intervencions policials en el darrer any per problemes al centre ocupat, sobretot per motius de "convivència".

Ara bé, des de fa temps, els mateixos participants de la Tancada Migrant i algunes entitats del barri del Raval insistien en la necessitat de plans d'intervenció social que s'ocupessin de les "incidències" i intentessin redreçar la situació al refugi de sensellars.  "Que hi ha algun element conflictiu? Sí. Però no podem eliminar tot un recurs essencial per això. Abans es podria intensificar la intervenció social, posar-hi treballadors fixes o, fins i tot, ubicar Guàrdia Urbana de manera més habitual a la plaça. Hi ha moltes maneres de frenar problemàtiques sense desallotjar quaranta persones que no tenen res", deia fa uns mesos Elena Martín, membre del Sindicat d'Habitatge del Raval, que acompanya el col·lectiu de la Tancada Migrant.