Quins són els noms més posats a Catalunya?

Martina, Jan i Júlia són els més comuns entre els nadons nascuts el 2023. Consulta'n el llistat sencer i la seva evolució des de fa 25 anys

Els noms més posats a Catalunya el 2023
Els noms més posats a Catalunya el 2023 | Europa Press
03 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:22h

Martina, Jan i Júlia van ser els noms més posats als nadons nascuts a Catalunya el 2023. Es van registrar 405, 393 i 390 naixements amb aquests tres noms, d'acord amb l'onomàstica de l'Idescat publicada aquest dimecres. Així, les Martines han recuperat la primera posició que havien mantingut durant bona part dels anys 2010, però que les Júlies havien arrabassat l'any 2017. Les famílies catalanes són cada cop més originals: hi ha més diversitat de noms que mai i cada cop es repeteixen menys. 

Hi ha novetats respecte al top 3, quan els més posats van ser Júlia, Leo i Nil, dels quals només el primer s'hi manté. Si tot just fa un any va ser notícia que els Leos van desbancar els Marcs per primer cop en un quart de segle, el nom de l'exestrella del Barça ha retrocedit fins a la setena posició, cinquena si ens fixem només en els noms que es posen a nens. Els Marcs baixen fins a la desena (vuitena entre els de nen), la posició més baixa d'ençà que hi ha dades.

També creix en popularitat Biel, en quarta posició. Era força comú a partir de l'any 2010, però s'havia començat a perdre. El segueixen Pol i Nil. Com sempre, els noms més posats varien entre territoris, que aquest any presenten lideratges molt diferenciats. Martina triomfa a l'àmbit metropolità, a les Terres de l'Ebre i a l'Alt Pirineu i l'Aran, mentre que Mia ho fa a les comarques gironines i al Penedès. Júlia, que l'any passat dominava en quatre dels vuit àmbits territorials, només es manté al Camp de Tarragona. Entre els noms de nen més posats, no n'hi ha cap que es repeteix entre els territoris.

A continuació es pot consultar el llistat complet dels noms dels nadons nascuts el 2023, juntament amb l'evolució des de 1977, quan Idescat va iniciar la seva sèrie històrica.

Més diversitat de noms

Amb algunes excepcions, els noms més comuns ho són cada vegada menys. Això es deu al fet que des de fa un parell de dècades, les famílies catalanes opten per noms més diversos. El 1999, gairebé 17 de cada 100 nadons tenien un dels deu noms més populars. Ara només els comparteixen 7 de cada 100.

Una altra manera de veure-ho és fixant-se només en el nom més comú. Fa 25 anys, per cada 1.000 nadons nascuts, n'hi havia 47 que es deien Marc o Maria. L'any passat, en canvi, els dos noms més populars, Martina i Jan, apareixien només 15 vegades de cada 1.000

Els naixements baixen un 3,9% 

El 2023 van néixer 54.182 persones a Catalunya, d'acord amb les darreres dades provisionals de l'Idescat. És un 3,9% menys que el 2022. L'Índex Conjuntural de Fecunditat arriba a un mínim històric: 1,1 fills per dona, la xifra més baixa en almenys 33 anys. La disminució dels naixements és una tendència que es manté des del 2009: l'any passat, la taxa de natalitat va ser de 6,8 nascuts vius per cada 1.000 habitants. Els únics territoris on han crescut els naixements són l'Alt Pirineu i l'Aran.

De l'estadística de l'Idescat també en destaca un augment de l'1,9% dels naixements de mare estrangera, que representen el 35% de tots els que es van dur a terme a Catalunya l'any passat. El 65%, en canvi, eren de nacionalitat espanyola.

 

Arxivat a