La passió per la restauració i la cultura culinària és una de les senyes identitàries més profundes de la societat catalana. El país té una gran llista d'establiments amb estrella Michelin i professionals que són considerats els millors del planeta: des de Ferran Adrià, Carme Ruscalleda als cuiners més actuals, com els germans Roca, Jordi Cruz, Fina Puigdevall, Jordi Artal. La llista és molt llarga.
Tot i això, l'alta cuina suposa un cost per a la població, ja que el fet de poder gaudir d'un àpat en aquests establiments pot suposar un gran import de diners. Tot i això, el preu va lligar a la qualitat dels productes, a l'excel·lència de les elaboracions i a les creacions dels xefs. El restaurant més car del món, però, es troba als Països Catalans.
Encara que els més cars amb estrella Michelin estiguin tots situats a la Xina, el Japó o als Estats Units -i en diversos països del nord d'Europa-, l'establiment més car de tot el planeta sense cap estrella es troba a Eivissa. És el Sublimotion, el restaurant del xef Paco Roncero -que té dues Michelin a l'esquena- i que està situat a l'Hotel Hard Rock des del 2014. És un establiment arriscat, "una bogeria", en paraules dels seus creadors. És considerat un espectacle gastronòmic amb una tecnologia puntera. El preu: 1.650 euros per persona.
Només té 12 seients. La idea és que els que seuen en l'única taula disponible siguin els protagonistes en un ambient "absorbent". Les imatges parlen per si soles. La seva carta és immensa, però alguns dels seus plats més emblemàtics són els niguiris (de gamba vermella, navalla i pop), la vichyssoise d'ametlles i escamarlans, els ous amb caviar i plomes de patata o el foie rostit amb curri d'espinacs. En total suposen 41 plats en un menú degustació que faran les delícies dels privilegiats comensals que els ho puguin permetre.