Salut detecta a la Catalunya Central un possible quart cas de meningitis

La nena de Manresa que va morir divendres com a conseqüència de la malaltia tenia meningitis de tipus C i no consta que estigués vacunada | El secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, llança un missatge de tranquil·litat i assegura que "no hi ha relació entre els quatre casos"

Publicat el 04 d’abril de 2017 a les 14:59

Els representants del Departament de Salut, en la roda de premsa d'aquest dimarts a la tarda. Foto: Jordi de Planell


El Departament de Salut ha detectat un possible nou cas de meningitis a la Catalunya Central. El secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, ho ha avançat aquesta tarda en una roda de premsa extraordinària per informar de la situació. Si es confirma que el pacient té el meningococ, seria el quart cas registrat els darrers mesos, després dels detectats al Pla de l'Estany, Manresa i Berga. Guix ha avançat que està "estable" i que ha estat traslladat a Barcelona des de la seva localitat, que "no està ubicada a la comarca del Bages", tal i com han confirmat fonts del Departament a NacióDigital. Les mateixes veus també han revelat a aquest diari que el pacient seria un nen, però no han concretat l'edat.

Tot i la detecció d'aquest possible nou episodi, el màxim responsable de Salut Pública ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i ha subratllat que "no s'està produïnt un brot epidèmic". En aquest sentit, ha assegurat que no hi ha relació entre els tres casos ja confirmats. "Es tracta d'episodis aïllats i, si es demostra que el quart cas que hem detectat aquesta tarda és meningitis, ja us avanço que tampoc està relacionat amb la resta", ha explicat Guix. El doctor també ha remarcat que totes les persones que havien estat en contacte amb els pacients ja han rebut tractament de profilaxi per prevenir que puguin contraure la malaltia. "Estem contents perquè la reacció ha estat ràpida i no hi ha risc de contagi", ha emfatitzat.

La nena de Manresa no "constava" al registre de vacunacions

En la roda de premsa, Guix ha explicat que, dels tres casos confirmats fins ara, dos han acabat amb la mort del pacient. El primer, registrat al Pla de l'Estany el passat 23 de març, encara està en fase d'estudi, però, fins ara, Salut no ha pogut determinar quin tipus de bacteri va contraure el nen, que tenia menys de dos anys i havia estat vacunat. Sobre l'altre cas mortal, detectat la setmana passada a Manresa, Guix sí que n'ha pogut aportar més detalls: la nena de 9 anys que va morir va ser víctima d'una meningitis de tipus C i "no consta" que se li hagués administrat la vacuna contra la malaltia.

"Encara no hem pogut demanar-ho a la família, però ja els podem avançar que als registres no consta que la víctima hagués estat vacunada contra la meningitis de tipus C", ha assenyalat Guix. Aquesta vacuna està incorporada al calendari de vacunació des de l'any 1997 i s'administra als infants si els seus pares no diuen el contrari. La subdirectora general de Promoció de la Salut del Departament, Carmen Cabezas, ha explicat que es subministra en tres fases: quan l'infant té pocs mesos, quan ja ha fet un any i, finalment, quan entra a l'etapa adolescent, amb entre 13 i 15 anys.

"La vacuna forma part del calendari vacunal: això vol dir que és recomanada i gratuïta", ha recordat la doctora, que també ha volgut remarcar l'elevada efectivitat del fàrmac: "Funciona en més d'un 95% dels casos". Tant ella com Guix han posat èmfasi en la conveniència de seguir el calendari de vacunació establert pel Departament i han assegurat que "les vacunes contribueixen a salvar moltes vides".

El darrer episodi detectat i confirmat, el que ahir es va registrar a Berga, és de tipus víric. En aquest cas, la malaltia tendeix a ser menys viruleta i el pacient corre menys risc que amb una meningitis bacteriana. "El meningococ bacterià tendeix a escampar-se de la laringe a la meninge i, des d'allà, es pot repartir per la resta del cos a través del flux sanguini", ha explicat Guix. Aquest és, precisament, el procés que va provocar la mort de la nena de 9 anys de Manresa: el meningococ va escampar-se amb la sang, va afectar òrgans vitals i va produir una parada multiorgànica.

Dues vacunes per a dos tipus de meningitis bacterianes

Al mercat es poden trobar dos tipus de vacunes: la de la meningitis de tipus B i la de la meningitis de tipus C. En tots dos casos, immunitzen les persones contra el meningococ, l'agent causant d'aquesta malaltia. Ara bé, només la vacuna contra el tipus C està incorporada al calendari de vacunació habitual, ja que l'altra es va començar a comercialitzar tot just al 2014 i hi ha informes que la desaconsellen pels efectes secundaris que pot tenir. "L'eficàcia encara no ha estat plenament comprovada i no hi ha cap comunitat autònoma a l'Estat que l'hagi inclòs al seu calendari, però tot es pot revisar", ha apuntat Cabezas.

La doctora ha reconegut que la demanda s'ha disparat en les darreres setmanes com a conseqüència dels casos que han anat sortint als mitjans. De fet, des de la Salut Pública admeten que hi ha pediatres que recomanen a les famílies que administrin als seus fills la vacuna del tipus B. "Des del Departament no podem donar consells a partir d'un cas particular o des de la visió individual, hem de pensar en tota la comunitat, però respectem la visió dels pediatres, que actuen a partir de l'anàlisi dels pacients que visiten", ha assegurat Guix.

Segons el Departament, cada any es registren a Catalunya una seixantena de casos de meningitis. La majoria -un 65%- són del tipus B, "perquè les del tipus C les hem anat erradicant gràcies a l'administració de la vacuna". "Gran part dels casos es solen produir en aquesta època de l'any, entre l'hivern i la primavera, per tant podem afirmar que no estem davant d'una situació anormal", ha assenyalat Guix. El secretari de Salut Pública també ha remarcat que, tot i que en tres dels darrers quatre casos les víctimes han estat menors, la majoria de vegades el meningococ afecta persones grans. "La mortalitat és molt baixa en tots els grups d'edat, volta el 10%, però entre els infants encara ho és més", ha apuntat.

Com detectar la meningitis?

El pediatra Santi Nevot ha reconegut que detectar un cas de meningitis és molt "complicat". La siptomatologia de la malaltia és similar a la de molts altres quadres: els malalts tenen febre alta, mal de cap i vòmits, "unes afectacions que poden provocar moltes altres patologies". Ara bé, Nevot ha apuntat que hi ha un element que sí que pot ajudar els pares a identificar que el seu fill comença a covar una meningitis: "A diferència d'una grip, per exemple, costa molt que la febre baixi amb els antitèrmics i el nen ho nota perquè està molt xafat sempre, independentment del que li donem". Reaccionar ràpidament i portar-lo al metge és important per començar a combatre la malaltia.