Segon dia d'intercanvi d'ostatges entre Israel i Hamàs en el marc de la treva a Gaza

La milícia palestina hauria de posar en llibertat 14 ostatges perquè les autoritats israelianes alliberin 42 presos

Refugiats palestins marxen de la zona de guerra de Gaza
Refugiats palestins marxen de la zona de guerra de Gaza | Europa Press
25 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:50h
Després d'un primer dia d'alliberaments entre Hamàs i Israel, la treva temporal a la Franja de Gaza permetrà, aquest dissabte, un segon intercanvi d'ostatges. Les autoritats israelianes posaran en llibertat 42 presos palestins i Hamàs hauria de fer el mateix amb 14 ostatges per complir així amb la proporció d'u a tres fixada en el pacte.

Els palestins alliberats seran traslladats a la presó d'Ofer, a Cisjordània, perquè la Creu Roja els faci exàmens mèdics abans de ser alliberats. Per la seva banda, des d'Israel han inistit que només alliberaran als palestins quan els ostatges de Hamàs hagin sortit de Palestina. 

Aquesta és la segona jornada en la qual es faran intercanvis entre presoners i ostatges després que divendres Hamàs ja va alliberar 13 persones i Israel 39 més. Durant l'alto al foc, Israel i la milícia palestina es van comprometre a l'alliberament de 150 i 50 persones, respectivament. 

L'alto el foc va començar divendres al matí després d'un mes i mig de guerra. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) ja han penetrat fins a la Ciutat de Gaza i no han deixat de bombardejar l'enclavament des del primer dia del conflicte, l'endemà de l'atac indiscriminat i terrorista de Hamàs contra el territori israelià.

Qatar, principal mediador per aconseguir aquesta treva temporal, manté l'esperança d'aconseguir un alto el foc definitiu. Tot i això, la treva serà de quatre dies, que podrien arribar a ser-ne deu si Hamàs decidís alliberar més ostatges. La guerra, però, no s'ha aturat fins a l'últim moment. És més, les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han anunciat aquest dijous la mort d'Omar abu Jala, un comandant de Hamàs encarregat de les operacions navals a JanYunis durant un bombardeig dut a terme a la Franja de Gaza. Durant la nit prèvia, els bombardejos han sacsejat la Franja, com cada nit des de fa més de 40 dies. Hamàs, però, també ha llançat projectils contra posicions israelianes, ja evacuades.


Sánchez a favor de reconèixer Palestina

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat objecte d'obrir una crisi diplomàtica entre Israel i Espanya pel seu gest de reconèixer Palestina. El president de l'Estat colla Europa per un pronunciament més clar sobre el conflicte mentre els dos països convoquen els ambaixadors de l'altre. 

Des de Rafah, el president espanyol ha defensat que ha arribat el moment que la comunitat internacional i "especialment la UE" prenguin una decisió sobre el reconeixement de l'estat palestí.


Les claus de la treva

Israel ha deixat clar que sap quines cinquanta persones seran alliberades per Hamàs en les pròximes hores. El cap del Mossad, principal agència d'intel·ligència del país, va rebre la llista dels mediadors qatarians a Doha. No seran alliberats tots a la vegada, sinó que en els pròxims quatre dies aniran creuant l'enclavament.
  • Israel es compromet a no sobrevolar Gaza.
  • Israel es compromet a no atacar posicions ni fer cap acció militar.
  • Israel tampoc bombardejarà l'enclavament.
  • Israel entregarà fins a 150 presoners, però només dones i menors d'edat.
  • Hamàs alliberarà fins a 50 ostatges, amb la possibilitat d'alliberar més i allargar l'alto el foc.
  • Hamàs es compromet a no atacar posicions israelianes.
  • Hamàs es compromet a no llançar projectils contra Israel.
  • Si l'alto el foc segueix després de quatre dies, Israel també alliberarà més presoners.
  • Es permetrà l'entrada de camions amb ajuda humanitària, combustible i material sanitari sense restriccions.
  • La Creu Roja podrà visitar ostatges de Hamàs per ajudar-los.


Arxivat a