Crisi diplomàtica entre Israel i Espanya pel gest de Sánchez a favor de reconèixer Palestina

El president de l'Estat colla Europa per un pronunciament més clar sobre el conflicte mentre els dos països convoquen els ambaixadors de l'altre

Pedro Sánchez, durant el viatge oficial.
Pedro Sánchez, durant el viatge oficial. | Nicolas Maeterlinck / EP
Nació
24 de novembre de 2023, 22:18
Actualitzat: 22:38h
Guerra diplomàtica oberta entre Espanya i Israel pel gest de Pedro Sánchez a favor de reconèixer Palestina. El president del govern espanyol ha obert la porta al fet que l'Estat faci un reconeixement de manera unilateral a Palestina si altres socis europeus no aposten per un reconeixement coordinat. El líder socialista està jugant un posicionament molt més clar en favor de l'estat palestí en comparació a altres presidents del Vell Continent.

Des de Rafah, l'únic pas fronterer obert amb la Franja, el president espanyol ha defensat que ha arribat el moment que la comunitat internacional i "especialment la UE" prenguin una decisió sobre el reconeixement de l'estat palestí. "Valdria la pena i seria important que ho féssim junts", ha sostingut. "Si això no passa, per descomptat que Espanya prendrà les seves pròpies decisions", ha puntualitzat.

Sánchez, que durant tot el seu viatge a la zona del conflicte ha estat acompanyat pel primer ministre belga, Alexander De Croo, ha reclamat novament que la treva pactada per Israel i Hamàs sigui "permanent". Els dos caps de Govern han tingut ocasió de conèixer de primera mà com està entrant l'ajuda humanitària a Gaza per aquest pas, la qual s'ha vist incrementada aquest divendres després de l'entrada en vigor de la treva.


Després de les declaracions de Sánchez, el govern israelià ha posat el crit al cel i ha convocat d'urgència els ambaixadors d'Espanya i Bèlgica com a represàlia per les afirmacions realitzades, perquè consideren que suposen una mostra de suport a Hamàs. "Israel està actuant conforme el dret internacional i lluitant contra una organització terrorista pitjor que estat islàmic, que comet crims de guerra i contra la humanitat", ha exposat el ministeri d'exteriors israelià en un comunicat. 

Com a resposta, José Manuel Albares ha rebutjat "taxativament" les acusacions que Israel ha fet a Sánchez i ha convocat a consulta l'ambaixadora israeliana. El ministre d'Afers Exteriors espanyol ha considerat aquestes afirmacions del govern israelià "totalment falses i inacceptables" mentre que alhora ha subratllat que el ministeri que comana analitza la "resposta oportuna" que s'hi donarà. A parer d'Albares, la convocatòria de l'ambaixadora espanyola per fer-li una "dura reprimenda" és "especialment greu" perquè Sánchez ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea i De Croo el substituirà a partir de l'1 de gener.

Malgrat les reiterades peticions sobre un alto el foc permanent, Israel ha advertit que els bombardejos a la Franja de Gaza es tornaran a produir un cop s'hagi completat l'actual acord per alliberar ostatges a canvi de presos palestins. Precisament en aquest sentit, aquest divendres a la tarda Hamàs ha alliberat 24 ostatges i Israel ha tret de la presó 39 dones i nens palestins.
Arxivat a