Societat

Tensió a la manifestació d'universitaris per reclamar la rebaixa de les taxes

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans torna a convocar una marxa dos mesos després de la darrera gran mobilització | La mobilització posa el punt final a dos dies de vaga parcial a la UAB i a la UB

ARA A PORTADA

Publicat el 11 de maig de 2017 a les 17:28
Centenars d'estudiants universitaris s'han concentrat aquesta tarda a la plaça Universitat de Barcelona en la manifestació convocada per reclamar al Govern una rebaixa del cost de les taxes dels estudis superiors. La marxa, impulsada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i que reuneix un miler d'alumnes, ha avançat sense aldarulls pel centre de la capital catalana fins arribar a la Secretaria d'Universitat.

Allà, els estudiants s'han instal·lat davant de l'edifici i han anunciat que no marxarien fins que no s'acceptessin les seves reivindicacions. En aquest punt s'han registrat alguns moments de tensió entre els agents de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra que custodiaven l'entrada de la Secretaria i els manifestants.

A la marxa també hi han fet acte de presència càrrecs electes, com el regidor de la CUP Josep Garganté i diputades del grup parlamentari anticapitalista. Mercè Terès, portaveu del sindicat convocant, ha demanat a l'executiu català una rebaixa de les taxes universitàries i que en el decret de preus de les matrícules que ha de validar el Govern ja s'incorpori aquesta reclamació.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qgLEfD3ZwGA[/youtube]
En les hores prèvies a la manifestació la temperatura s'ha anat escalfant i s'ha notat. En arribar davant la Secretaria d'Universitats, els estudiants han exigit a crits la dimissió d'Arcadi Navarro i hi ha hagut els primers incidents amb els Mossos d'Esquadra. Diversos manifestants han llançat bengales contra el cos de policia mentre els titllaven de "torturadors", si bé la tensió no ha anat a més. 
 

Un agent dels Mossos d'Esquadra colpeja els estudiants Foto: Isaac Meler

Els estudiants s'han assegut en senyal de protesta davant la secretaria d'Universitats Foto: Isaac Meler


Dilluns, els Mossos d'Esquadra van detenir tres joves que van participar en les mobilitzacions del 2 de març. Els acusen de desordres públics per la crema d'un contenidor al centre de Barcelona. En una roda de premsa per presentar la marxa d'avui, aquest dimecres els representants del SEPC van acusar la policia d'haver "vulnerat el dret de defensa" dels detinguts, però els van avisar que "l'actuació repressiva" dels agents no aturaria "la mobilització massiva als carrers".
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3oQRFGFX2d4[/youtube]

Primeres mobilitzacions

La manifestació d'aquesta tarda posa el colofó a dos dies de vaga amb una incidència molt desigual. La mobilització va començar ahir amb el bloqueig dels accessos de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'única que es va sumar oficialment a l'aturada, tot i que el SEPC havia fet una crida a aturar l'activitat a tots els centres de secundària i d'educació superior de Catalunya. Malgrat la pluja, uns 200 piquets s'han tornat a fer visibles aquest matí per precintar la Universitat i assegurar-se que ningú no posi un peu a les aules. Han improvisat barricades desplaçant contenidors per formar piquets als principals accessos al centre.
 

La manifestació d'estudiants al seu pas per Plaça Catalunya Foto: Isaac Meler

 

La manifestació d'estudiants baixant per Via Leiatana Foto: Isaac Meler


Aquest dijous també s'han a la vaga els estudiants del campus Diagonal de la Universitat de Barcelona (UB), que han començat la jornada tallant la Gran Via durant prop de mitja hora just al davant de l'Edifici Històric de la institució. En paral·lel, militants del SEPC han començat a penjar cartells amb el lema de la marxa a diversos punts de la ciutat, la majoria col·locats improvisadament a les marquesines de les parades d'autobús. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) també s'ha despertat farcida de pancartes al campus Jaume I.
 
La d'aquest dimecres i dijous és la segona onada de mobilitzacions que el SEPC organitza per exigir una rebaixa de les taxes. La primera va començar a principis de març amb una manifestació pels carrers de Barcelona. Des de llavors, les jornades reivindicatives han tingut continuïtat. El 2 de maig un centenar d'estudiants van fer una marxa lenta des de diversos punts del país fins a la capital catalana per mantenir viva la protesta. La setmana passada el SEPC va organitzar un tall a l'AP-7 durant quaranta minuts i va aturar un Consell de Govern de la UAB per evitar l'aprovació de nous graus de tres anys.

Unes reivindicacions recurrents

La motivació de la vaga respon a les mateixes causes de les últimes mobilitzacions. Els estudiants exigeixen a la Secretaria d'Universitats i Recerca del Govern que rebaixi un 30% el preu de les taxes i avisen que, des que es van incrementar l'any 2012, 12.000 persones han quedat "expulsades" del sistema universitari per raons econòmiques. També demanen a Arcadi Navarro, titular de la Secretaria, que equipari els preus dels màsters als dels graus. Fins que no es concreti aquesta assimilació, no volen que es posin en marxa les carreres de tres anys, basades en el sistema 3+2 (tres cursos de grau seguits de dos de màster).

Els estudiants recorden que el Parlament de Catalunya va aprovar dues resolucions abans de l'estiu de l'any passat que apuntaven, precisament, en aquesta direcció. El Govern, però, no ha fet passos per concretar-les, segons el SEPC, que acusa l'executiu de "no escoltar ni respectar les demandes del col·lectiu ni tampoc els mandats parlamentaris". L'última oferta de la Secretaria d'Universitats passava per augmentar un 30% els fons destinats als trams 1 i 2 de les beques Equitat, que permeten als alumnes amb menys recursos pagar-se els estudis. Des dels sindicats, però, consideren que aquesta mesura "no soluciona res" i reclamen fer efectives les seves demandes.
 

Sortida de la manifestació d'estudiants contra les taxes universitàries des de la UB Foto: Isaac Meler