Societat

Un miler de persones reclamen millorar les urgències «saturades» del Taulí de Sabadell

Treballadors, pacients i partits polítics fan una marxa entre el centre hospitalari i l’Ajuntament on no hi hagut rastre del polèmic cartell d'Endavant contra Comín

ARA A PORTADA

Publicat el 02 de febrer de 2017 a les 18:36
Un miler de persones s’han manifestat aquest dijous a la tarda a Sabadell per exigir a la Generalitat millores en el servei d’Urgències de l'Hospital Parc Taulí de la ciutat, que denuncien que està saturat. Amb una població de referència de 391.000 ciutadans, el centre dóna servei als veïns de Sabadell i a vuit municipis més de l’entorn. La marxa ha arrencat amb to reivindicatiu, però sense rastre del cartell d’Endavant, en què es veia una infermera pegant una bufetada al conseller de Salut, Toni Comín.
 

Imatge de l'inici de la protesta a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


"No és epidèmia, són retallades", "Comín tranquil t'atendrem al passadís" o "Boti, boti, boti, Comín qui no boti" són alguns dels càntics amb què els treballadors d'urgències de l'hospital sabadellenc, ciutadans i representants de diverses entitats -entre elles les 23 associacions de veïns del municipi -, han recorregut els carrers de Sabadell des del centre sanitari fins la plaça de l'Ajuntament. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_RsgsGLwpW4[/youtube]
També s'hi han deixat veure alguns polítics locals com el primer tinent d’alcalde de Sabadell, Joan Berlanga, així com el regidor de Salut, Ramon Vidal o les regidores de la Crida per Sabadell Míriam Ferràndiz o Glòria Rubio. A banda, hi han estat presents les diputades de la CUP com Anna Gabriel i Eulàlia Reguant, que no han volgut fer declaracions després de la polèmica sorgida al voltant del cartell protagonitzat pel conseller Comín. 

Qui si ha volgut atendre els mitjans de comunicació han estat els representants de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Taulí (PATT) que tot i reiterar que es desmarquen del cartell perquè qui l'ha fet no són els treballadors del centre, asseguren que la situació que s'ha generat al voltant de la imatge és absurda. "S'està parlant més del cartell que de les reivindicacions que fan els professionals quan el que s'hauria d'estar fent és buscar solucions", ha considerat Maria Expósito, infermera i membre del col·lectiu.

"Hi ha una manca de llits molt important i aquests centre s'ha quedat molt petit per poder absorbir tota la població de referència, calen més llits, millor gestió, més organització, més personal i també material", ha reivindicat la infermera que ha assegurat que els malalts es troben molt sovint al passadís i que els boxes estan al doble de la seva capacitat sense garantir la intimitat ni la integritat dels pacients. 

Per la seva banda, Maria Jesús Merino, portaveu de la PATT, ha afirmat que la saturació que viu el servei d'Urgències "és permanent" i ha negat que estigui vinculada al brot de la grip. "Fa anys que hi ha un col·lapse per l'augment de població que s'ha experimentat", ha explicat. En aquest sentit, ha apuntat que la ràtio de llits al centre sanitari és d'1,7 per mil habitants, quan la mitjana catalana és de 3,7. "Això vol dir que les Urgències no poden drenar les plantes i per tant estan saturades", afirma. 

Els veïns també diuen prou

Un dels col·lectius que hi han participat és la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) de la ciutat que tal com ha explicat el seu president, Manuel Navas, han reivindicat "una sanitat pública, universal, amb recursos, sense retallades i de qualitat". Navas ha demanat als polítics "menys teatre, perquè el que fa falta no són fotos, són diners i fa temps que no s'estan complint els plans i que no es tenen en compte les necessitats de la comarca". Així, ha advertit que cada cop la mitjana d'edat de la ciutadania és més elevada i calen més recursos: "És una vergonya que una comarca com aquesta es trobi amb unes urgències tercermundistes per atendre la ciutadania", ha remarcat. 
 

Un dels col·lectius que hi ha pres part han estat els Iaioflautes. Foto: Juanma Peláez


La protesta ha recorregut la Gran Via, els carrer Vilarrúbias, Via Massegué, el Passeig de la Plaça Major i ha acabat a la plaça Sant Roc, davant l'Ajuntament, on s'ha llegit un manifest.