La secretaria d’Universitats s’oposa a la decisió que el Parlament va aprovar a l’abril i no rebaixarà les taxes un 30% als estudiants. El principal argument per desobeir la decisió de la cambra, tal com va explicar ahir el secretari Arcadi Navarro en comissió parlamentària, és que la mesura suposaria “un cost de 47 milions d’euros”.
A més, Navarro ha argumentat que “en una situació de postcrisi” la secretaria no troba convenient la mesura perquè beneficiaria sobretot les rendes més altes, les “famílies amb rendes de 200.000 o 300.000 euros l’any”. Per això, el que sí que es mantindrà és la tarifació social en els propers cursos, que permet que els estudiants més desafavorits paguin taxes més barates que els que tenen una millor situació socieconòmica. La resta de partits de l’oposició li ha retret que no tiri endavant la rebaixa lineal i li ha recordat que no costaria tant.
Catalunya, on les taxes són més cares i han incrementat més
Catalunya és la comunitat autònoma amb les taxes més cares, però també on l’increment del preu durant la crisi ha estat més alarmant. Així ho han denunciat de forma reiterada els rectors de les universitats catalans i el Consell de l’Estudiantat, que alerten que l’increment ha estat d’un 158%, molt per sobre del d’altres territoris, com ara Galícia, on només ho ha fet un 5%. De mitjana, estudiar un grau universitari a Catalunya costa a les famílies uns 2.100 euros l’any.
Navarro ha admès que les universitats públiques estan infrafinançades i n'ha culpat parcialment el govern espanyol, a qui ha retret, a més, que no compleixi les sentències del Tribunal Constitucional que l'obliguen a traspassar la gestió de les beques a la Generalitat, uns 150 milions d'euros més. L’aportació de l’Estat mai ha estat superior al 5% del total del pressupost, mentre que la Generalitat ha anat rebaixant la seva part dels ingressos, del 88% al 75%. Als estudiants, per contra, se’ls ha doblat del 2007 al 2013 la quantitat que han d’abonar.
Tot i així, el secretari ha recordat que Catalunya dedica recursos propis per donar cobertura als 7.700 estudiants de famílies amb rendes baixes que l’Estat ha deixat fora de la beca general des que, l’any 2012. Els estudiants que tenen beca han passat del 20% el 2007, al 30% el 2011 i al 44% actual. També ha explicat que el 40% de la població en edat d'estudiar va a la universitat, mentre que el percentatge el 2007, just abans de la crisi, era del 32%. A més, la taxa d'accés a la universitat dels fills amb pares que només tenen estudis obligatoris o menys ha passat del 27% el 2005 al 35% el 2015.
Societat
Universitats no rebaixarà les taxes un 30% tal com li havia demanat el Parlament
El secretari Arcadi Navarro argumenta que la rebaixa costaria 47 milions d’euros i beneficiaria sobretot les rendes més altes | El preu del grau ha augmentat els darrers anys de crisi un 158%, segons denuncien rectors i estudiants
ARA A PORTADA
Publicat el 16 de desembre de 2016 a les 11:06
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest divendres 4 d'abril: nuvolositat per acabar la setmana
-
Societat Un nou estudi revela per què hi ha persones que són esquerranes
-
Societat El sindicat IAC-CATAC reclama "retribucions dignes" per al Personal d'Administració i Serveis d'Educació
-
Societat Catalunya en xarxa: iniciatives que connecten territoris i persones
-
Societat Alerten del repunt de casos de silicosi, una malaltia respiratòria incurable