USTEC reclama 11.150 professors més per recuperar els nivells de fa cinc anys

Ramon Font, el portaveu nacional, assegura que amb 74.000 alumnes més que el 2011 el personal docent s'ha reduït en 7.050 mestres

Publicat el 14 de setembre de 2015 a les 12:44

Imatge del portaveu nacional d'Ustec, Ramon Font, amb samarreta groga. Foto: ACN


El portaveu nacional del sindicat USTEC-STES-IAC, Ramon Font, acompanyat del coordinador d'acció sindical, David Cordoba, han fet un balanç negatiu de l'inici del curs escolar 2015-2016. Entre les principals carències que repercuteixen negativament en la qualitat del sistema educatiu hi ha la manca de professorat per atendre a les necessitats dels centres. En relació amb els 65.000 professors que ha començat el curs, USTEC defensa que cal contractar prop d'un 20% més de mestres.

El curs nou ha començat amb 74.000 alumnes més que fa cinc anys i amb 7.050 professors menys que el cens que hi havia en aquell període, punt de partida de l'ajust pressupostari de la consellera Irene Rigau. D'aquests 7.050 professors que ara no hi són al sistema educatiu, 3.600 corresponen a la xarxa de centres de secundària i 3.450 a la xarxa de primària. 

Font ha recordat que fa cinc anys, els sindicat USTEC ja demanava que per atendre convenientment el sistema educatiu català calia 4.100 professors més, que afegit a la reducció de mestres per l'ajust pressupostari d'aquests anys, deixa la xifra actual de necessitats de mestres en 11.150 professors més que es necessitarien per cobrir les exigències del sistema, segons els càlculs anunciat aquest dilluns per USTEC. 

Tot i aquestes necessitats calculades per USTEC d'11.150 mestres més per aquest curs, el nou període escolar a Catalunya ha començat amb la contractació ''només de 805 mestres més'' en relació amb la plantilla que es va tancar el curs 2014-2015. Ramon Font ha criticat a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. El dirigent d'USTEC ha assegurat que amb l'increment de dues hores lectives més per professor que es va aplicar amb l'ajust pressupostari, ha suposat un empitjorament de la qualitat de l'ensenyament. 

''Incrementar les hores lectives suposa una pèrdua molt gran de la qualitat de l'ensenyament perquè es treballa pitjor i es tenen menys hores per fer-ho bé'', segons Font. El portaveu es referia que amb l'increment d'hores lectives els professors tenen menys temps per preparar les classes, per fer tasques de coordinació, per corregir exàmens i a sobre es fa ''pitjor anant al límit''. 

Les substitucions, un altre àmbit de debat

Un altre element de crítica a l'inici del curs ha estat el fet que les substitucions no es cobreixin fins que han passat 15 dies de baixa. Font ha recordat un estudi fet en el transcurs de l'any passat per l'Assemblea de Docents on participen el professorat i els sindicats, que denunciava que en el curs del 2014-2015 s'havien perdut 570 hores per centre escolar cosa que suposa la pèrdua d'1 milió d'hores de classe en els 2.300 centres del sistema educatiu català per no fer les substitucions del personal de baixa. 

Font també s'ha referit a la política del Departament de fer incorporar als 5.192 substituts que han començat el curs aquest mateix dilluns 14 de setembre sense haver anat al centre dies abans per conèixer el centre i els alumnes. El portaveu nacional d'USTEC ha criticat aquest estalvi pressupostari ''insignificant'' en relació amb el conjunt del pressupost del departament. Font ha dit que per estalviar-se uns milers d'euros fent entrar el primer dia de curs als 5.192 substituts s'està deteriorant el sistema educatiu i la seva qualitat. 

El portaveu nacional ha recordat que el pròxim Parlament sorgit de les eleccions del 27-S haurà d'afrontar el debat de la Iniciativa Legislativa Popular d'una nova llei del sistema educatiu que té com objectiu l'eliminació del model concertat en 10 anys i l'increment de la inversió pública en el sistema educatiu equivalent al 6% del PIB català, lluny de la inversió actual que està entre el 2% i el 3%.