Alerta per l'aparició d'una nova estafa que implica Amazon i un suposat concurs de Nadal. En aquestes dates tan festives, moltíssimes persones fan servir la famosa plataforma de compres en línia per adquirir moltíssims productes, fer regals o directament intentar aconseguir compres d'última hora.
Rebre missatges de la companyia és molt comú per a molta gent, però des de Maldita.es han denunciat el fet que molts usuaris han advertit de la presència d'un SMS d'Amazon que assegura que "has guanyat" un concurs de Nadal i tens "un article per a recollir". Tot això és una estafa, és fals, i és un cas d'smishing. Cal anar amb o molt de compte.
En què consisteix aquesta estafa? És relativament molt senzilla. Els ciberdelinqüents es fan passar per Amazon, enviant un missatge d'SMS en el que diuen, en aquest text en castellà: "Vas participar al nostre concurs d'Amazon Nadal i un article t'espera per ser recollit". A més, hi adjunten un enllaç. És aquest link la clau per detectar molt de pressa que és una estafa i és tot fals: (eyavudcom/C0Ud94I). Links d'aquesta magnitud sempre cal detectar-los, perquè ens indiquen en pocs segons si ens intenten estafar o no.
Els lladres provoquen que molts usuaris entrin en aquest enllaç i saltin a una pàgina web que fa un ús fraudulent de la imatge corporativa d'Amazon. Res més lluny de la realitat. Se suposa que "has guanyat un mòbil" i et demanen les dades de la teva targeta de crèdit o dèbit per pagar dos euros per pagar les despeses per enviar-te "el paquet". Aquí és on aconsegueixen les teves dades. També adjunten una lletra petita on "signes un contracte": avisen que es cobraran 44 euros cada 14 dies a través d'aquesta targeta per la subscripció a un servei en línia de pagament.
Què és l'smishing i com el podem evitar?
L'smishing és un tipus d'estafa que consisteix a captar dades bancàries a través de l'enviament massiu de missatges de text (SMS) fent-se passar per entitats reconegudes. La persona estafada rep un missatge en què normalment s'indica que hi ha hagut un problema i que ha d'introduir dades bancàries a través d'un enllaç.
Quan la víctima introdueix les seves dades, els estafadors canvien les claus d'accés i de contacte de les targetes per poder operar sense que les víctimes se n'adonin. Els detinguts van passar a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Mataró.