Xavier Petràs: «Tenim una oferta boníssima, però la Boqueria no ens dona el que mereixem»

El venedor de la Boqueria parla del recorregut del mercat al llarg d'aquests anys i del turisme que marca el seu dia a dia actualment

Publicat el 18 d’abril de 2019 a les 05:00
Xavier Petràs és venedor i actualment treballa al Marcat de la Boqueria. La parada on treballa porta per nom Petràs, el cognom de la família. El venedor fa un recorregut històric i social sobre el mercat de la Boqueria al llarg d'aquests anys, i sobretot analitza els inconvenients que es troben les "parades reals" davant l'atracció turística en què s'ha convertit el mercat. 

- Per què creu que diuen que la Boqueria és el mercat amb més història de Barcelona?
 
- No només per l'antiguitat que té el mercat, sinó perquè aquí estan passant i han passat moltíssimes històries constantment. Estem a Barcelona, just al cor de la ciutat, que és la Rambla. Aquí passa tot, vulguis o no ho vulguis. Ara bé, el mercat està involucionant per culpa del turisme i, en la meva opinió, la involució és constant. A la Boqueria fa deu anys la qualitat i l'oferta eren indiscutibles. No vull dir que ara no ho siguin, perquè n'hi ha i s'en pot trobar.

- En la seva opinió, la Boqueria és més un mercat o una atracció turística?

- Sincerament és una combinació molt estranya de les dues coses. Et diria que és 50% atracció turística i l'altre 50% mercat. Per una banda, hi ha parades reals, les de tota la vida, les quals són l'atracció turística. Però els que realment es beneficien de l'atracció turística no som nosaltres, els que venem bolets secs o els peixaters, sinó aquells que venen les quatre coses que compraran els turistes. El turista no ve expressament a comprar una macedònia, ve a veure les parades reals, però gasta els diners a les parades no reals. Perquè sincerament no visc de vendre bolets secs a turistes jo. Als clients de tota la vida els molesta l'afluència de visitants i ja no baixen, prefereixen marxar a altres mercats o directament al supermercat, per comoditat.

[blockquote]"El turista no ve expressament a comprar una macedònia, ve a veure les parades reals, però es deixa la pasta a les parades no reals"[/blockquote]
- Quant porta en aquesta parada?

- Parlem d'una botiga familiar que fa més de cinquanta anys que és aquí, però no venim d'aquí, abans estàvem al mercat d'Olesa. El nom de la botiga és Petràs, el nostre cognom, sempre ha sigut aquest i així seguirà. Nosaltres vam començar amb l'aviram, teníem un escorxador propi però van canviar les lleis de comerç i es va decidir fer un canvi d'estil, i ens vam traslladar aquí, on vam començar a vendre caragol. A part també veníem bolets, i es diu que vam ser els primers en vendre'ls en una parada, probablement de tota la península i fins i tot potser d'Europa. D'ençà que vam arribar a la Boqueria sempre hem tingut la mateixa parada, tot i que hem fet ampliacions, però sempre hem estat al mateix lloc.
 
- Quins són els orígens del Mercat de la Boqueria?

- Sincerament sé que aquest mercat és viu des de fa més de 100 anys. En els seus primers orígens, venedors ambulants i pagesos dels pobles més propers venien a la plaça de Sant Galdric, plaça a la qual jo li dic la plaça de les pageses, amb la finalitat de vendre els productes que hi havien conreat. Ells van ser els promotors del que avui dia li diem Mercat de la Boqueria, tot i que avui dia segueixen venint diverses pageses a vendre productes als afores del mercat, tocant aquesta plaça. També es diu que abans del mercat hi havia un convent on hi vivien els "josepets", carmelites que sempre anaven descalços, però a mesura que la Rambla va anar prenent importància com a carrer urbà es va decidir traspassar les botigues, es va destruir el convent i es va edificar una mena de porxos i columnes on s'hi va traslladar el mercat. La ubicació de la Boqueria és clau perquè el mercat resulti una atracció turística. Si la Boqueria estigués a Sants no hi hauria ni un turista. No és pel mercat que venen els estrangers, venen perquè està localitzat al ben mig del nucli antic de la ciutat.
 
- Creu realment que és un dels millors mercats a Europa?

- Ho diuen, però tocant de peus a terra jo ho dubto. Per començar, un bon mercat hauria de tenir un sostre en condicions, un terra ben acabat... Crec que una cosa són els venedors de la Boqueria, i una altra molt diferent la Boqueria en si. Nosaltres estem donant una oferta boníssima, però la Boqueria no ens dóna el que nosaltres ens mereixem.
 
Productes que ofereix la parada Petràs al Mercat de la Boqueria. Foto: Sandra Muntané

- Per què?

- En els últims anys s'ha forjat una oferta de productes molt variats i interessants que no pots trobar a cap altre lloc d'Europa. Abans era un dels millors mercats europeus, on hi podies trobar productes d'arreu del món, i d'una qualitat immillorable, a banda de ser un dels pocs mercats que se centra en l'àmbit alimentari únicament. Als altres mercats a banda de menjar hi trobes roba, joies, llibres... Com si parléssim de grans basars. Tot i aquesta qualitat, el preu dels productes no ha augmentat. Com a venedor, quan marco el preu d'un producte, tinc en compte la competència amb l'exterior del mercat. Els preus dels productes no depenen del renom del mercat o de si és luxós o no ho és, que de fet és tot el contrari. És un mercat on se’t caguen els coloms a sobre. S'hi hauria d'invertir més.

[blockquote]"Els preus dels productes no depenen del renom del mercat o de si és luxós o no ho és"[/blockquote] 
- Li ha passat pel cap marxar de la Boqueria?

- Jo sóc aquí perquè la parada està pagada, però qualsevol dia podria marxar del mercat perquè no m'aporta res. Si estigués al carrer del costat, els clients vindrien igualment i no hauria d'aguantar aquest turisme que molesta tant, tant a venedors com a clients de tota la vida. L'únic objectiu que tenen les institucions respecte a la Boqueria és que estigui més oxigenat per evitar incidents com en el cas de l'atemptat de la Rambla.
 
 -Quines modernitzacions creus que calen fer i quines s'han fet ja?

-Com a recinte calen certes modernitzacions, de fet urgents, per poder mantenir la Boqueria com a mercat. S'han anat modernitzant les parades però aquestes modernitzacions les han fet els mateixos venedors. L'edifici i la seva estructura no s'han modernitzat gens. Sí que és cert que han reformat la teulada, tot i que segueix sent l'antiga. També van reformar el terra, tot i que torna a ser un desastre. Bàsicament la remodelació que s'ha fet al mercat de Sant Antoni aquí no s'ha fet tot i necessitar-ho. Com a tots els mercats hi ha una associació de venedors que demanen millores substancials, com la reforma del terra o la instal·lació de calefacció.
 
- De tots aquests anys a la Boqueria, quin és el moment que recordes més? 

- El més impactant que ha viscut al mercat de la Boqueria va ser l'atemptat a la Rambla el 17 d'agost del 2017. Moltes parades estaven tancades, com la meva, estàvem de vacances, però les altres parades ens narraven aquell dia com una cosa horrorosa, el desastre més gran que ha patit el mercat.

[blockquote]"L'anècdota o història més impactant que ha viscut el mercat de la Boqueria va ser l'atemptat a la Rambla"[/blockquote] 
- Que és el millor de ser venedor de la Boqueria?

- Per a mi el millor és que parlem d'una feina variada, distreta, veus molta gent, no et pots avorrir. Té una mica de monotonia perquè fas el mateix però cada dia és diferent. Per a altres el millor és que treballes en un mercat que té renom i el que consideren un dels millors a escala europea. 

-I el pitjor?

-Ara per ara el nom s'està destrossant, i això seria el pitjor de ser venedor d'aquest mercat. Per venedors reals com jo, sincerament la Boqueria no ens arriba a aportar alguna cosa positiva, tot el contrari, és bastant fotut. El turisme és el pitjor per a les parades. I amb això no vull dir que em molesti el turisme. A mi m'encanta fer de turista quan vaig de vacances, però si tu vols vendre un producte de nivell, està més que comprovat que el client de nivell no es porta bé amb la Boqueria, i d'això només hi ha un responsable: la Boqueria com a atracció turística.