Youtube retira cinc vídeos denunciats pel CAC per incitar la violència masclista

La Fiscalia obre diligències sobre els continguts i deu blogs amb títols com "Dominación machista", "El rincón del macho" o "Cómo pegar a una mujer"

Publicat el 04 d’octubre de 2016 a les 15:11
La plataforma Youtube ha retirat cinc vídeos que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Departament de Presidència van denunciar el passat mes de juny per incitar la violència masclista. El CAC va elaborar un informe sobre aquests cinc continguts entre els quals hi ha títols com "Como pegar a una mujer", a més de deu blogs amb noms com "Dominación machista" o "La cueva del Misógeno". A banda, va presentar una denúncia a la Fiscalia de Barcelona, que ha obert diligències contra tots els continguts.

A més, el CAC va adreçar-se a les empreses que allotjaven els continguts masclistes per demanar-ne la retirada. Youtube ha respost retirant els cinc vídeos mentre que Google i Hispavista han eliminat tres dels deu blogs denunciats.

Els continguts comptaven amb unes xifres notables de visites: segons informa el CAC, els vídeos tenien un total de 228.192 visualitzacions, mentre que els blogs concentraven una xifra d'1.357.940 visites. Segons els denunciants, es considera que les conductes detectades als materials poden ser susceptibles de constituir un delicte tipificat a l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal.

El masclisme a la xarxa, sota vigilància

El president del CAC, Roger Loppacher, va explicar al juny que s’havia constatat la presència “de continguts especialment rebutjables, lesius i feridors, que infringeixen clarament el Codi Penal". Segons Loppacher, aquest tipus de materials són "inacceptables" en una societat que aspira a "l'eradicació absoluta de la violència masclista i la plena igualtat entre homes i dones". 

En aquest sentit, el CAC ha manifestat la seva voluntat de treballar de manera conjunta amb la Unitat de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra per combatre els continguts il·lícits a Internet. 

El Consell, davant la proposta de revisió de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual reclama més eines per poder supervisar l’adequació dels continguts a la normativa en les plataformes de distribució de vídeos, així com també en les xarxes socials, atès que aquestes inclouen cada cop més continguts audiovisuals.