El 7è Solxicsona anima els infants a fer-se un món a mida

Solsona programa una quinzena d’activitats per als nens i nenes de primària i les famílies el darrer cap de setmana de setembre

Tallers al Vall Calent
Tallers al Vall Calent
Redacció
17 de setembre de 2024, 08:00
Actualitzat: 10:30h

Esperonar els infants a plantejar-se un entorn fet a mida en tots els nivells, des de casa fins a la ciutat i un àmbit més global, per fer-loacollidor tant per a qui hi viu com per a qui hi arriba. Aquest és l’enfocament de la setena edició del Solxicsona, el cap de setmana d’activitats que Solsona dedica als nens i nenes de primària i les seves famílies, amb tallers, jocs, un espectacle, un concurs i altres propostes, els dies 28 i 29 de setembre. 

Amb el lema “Un món fet a mida”, el Solxicsona fa una crida enguany a pensar en Solsona com una ciutat el màxim d’acollidora possible des de diferents perspectives amb una quinzena d’activitats culturals, divulgatives i de lleure, totes gratuïtes. És la proposta per a la població de primària organitzada un any més pel Consell d’Infants de Solsona i les regidories d’Infància i Cultura amb la col·laboració del Consell Comarcal.

El programa s’enceta el dissabte 28 a la tarda amb la Festa dels 10 anys d’El 6, Servei d’Intervenció Socioeducativa del Solsonès, oberta a tothom. A partir de les quatre de la tarda, a la plaça de l’U d’Octubre, hi haurà una sèrie de jocs de carrer, un berenar intercultural, una zona de tatuatges de henna i una batucada en moviment, entre d’altres. 
Dissabte a dos quarts de vuit del vespre, el teatre comarcal projectarà la pel·lícula d’animació Elemental, que gira entorn la diversitat, la integració i la convivència. 

Els balcons, tema del Concurs de pintura ràpida

El principal gruix d’activitats es concentrarà el diumenge 29 al matí. La primera proposta serà el segon Concurs de pintura ràpida infantil, de deu a dos quarts de dotze. Després d’una reeixida primera edició, l’any passat, amb més de seixanta participants, enguany es torna a convocar sota el títol “Balcons amb vida”. Aquesta vegada s’amplia amb una categoria més, la de 3 a 5 anys, que s’afegeix a les de 6 a 9 anys i de 10 a 12. 

Les millors obres de cada categoria seran premiades amb un lot de dibuix. Els nens i nenes amb do d’artista que vulguin participar-hi hauran d’inscriure-s’hi a través de l’escola fins al dia 25 i presentar-se amb el material necessari el dia 29 a les deu del matí a la plaça de Palau. Les bases del concurs es poden descarregar aquí.

Arquitectura i urbanisme 

A banda del concurs, d’onze a dos quarts de dues, la zona del Vall Calent i la plaça de Palau convidaran a diversos tallers oberts al voltant de la temàtica d’aquesta edició, amb l’arquitectura i l’urbanisme com a àmbits centrals amb els quals es familiaritzarà el públic participant. 

Així, l’equip Arquitectura de Contacte, que aposta per la pedagogia en l’arquitectura educativa, dinamitzarà tres tallers per reflexionar sobre què és la llar, com es pot crear un plànol de la ciutat i les experiències que es deriven de conèixer mons llunyans. Ho farà amb manualitats i mapeig i dibuix col·lectiu, entre altres recursos. Una de les novetats d’aquest any, a més, serà l’adaptació d’aquests mateixos tallers per als adults acompanyants. 

Atès l’excel·lent acollida de l’activitat amb realitat virtual de l’any passat, aquesta vegada torna de la mà d’AFK Virtual Events amb una nova proposta, en què els infants es convertiran en exploradors que viatjaran a diferents indrets del món, reals i futuristes. En tornar d’aquest viatge, se’ls proposarà que continuïn l’experiència amb una activitat de reflexió entorn la idea d’identitat. 

Un altre taller, titulat “La Solsona que volem” i dirigit pels Serveis Socials, reptarà els nens i nenes a ser creatius i, per mitjà del dibuix, proposar canvis a diferents indrets del municipi. Se’n seleccionaran les opcions més viables per traslladar a l’Ajuntament per tal que estudiï la possibilitat de fer-les realitat.

També són novetats una activitat del Museu de Solsona per descobrir les xarxes comercials de la prehistòria i els materials que intercanviaven i l’Espai Natura; una proposta de Sàmara Natura per aprendre a crear una ciutat més verda i saludable, i un laboratori de lectura a càrrec de la Biblioteca Carles Morató que convidarà els participants a construir la llar somiada a partir de les idees que brinden els àlbums il·lustrats. El laboratori de lectura requereix inscripció prèvia a la biblioteca, presencialment, per telèfon al 973483839, o bé per correu electrònic a [email protected]

Simultàniament a aquest programa, hi haurà un espai polivalent amb jocs gegants, una biblioteca mòbil i una zona xic-out amenitzada amb la música de DJ Monty. En cas de pluja, els tallers i activitats de carrer de diumenge al matí es traslladaran a la sala polivalent. 

‘Sopa de pedres’ al teatre comarcal

El Solxicsona es tancarà diumenge a les sis de la tarda amb l’espectacle Sopa de pedres, a càrrec de la companyia Engruna Teatre. Recomanat a partir de 4 anys, és un muntatge que ensenya els més petits el poder de la generositat, la cooperació i el treball en equip. L’Alma, la protagonista de l’obra, arriba a un lloc després de fugir del seu país i haurà de transformar l’individualisme de tot un poble. L’entrada és lliure, però caldrà recollir-ne la invitació amb antelació, fins al divendres 27, a la biblioteca. 

La programació completa del Solxicsona es pot descarregar aquí
L’Ajuntament, el Consell d’Infants i el Consell Comarcal tenen la col·laboració en el setè Solxicsona de la Biblioteca Carles Morató, el Museu de Solsona, El 6, la UBIC, el Bisbat de Solsona i el Departament d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya.

Arxivat a