Una finca de 120 hectàrees de bosc es converteix en una aula de l'Escola Agrària del Solsonès

L'alumnat farà pràctiques de gestió forestal, des del senyalament dels arbres fins a tallades o inventaris de fauna

Els alumnes del grau de Gestió Forestal fent pràctiques al Bosc Escola de l'Escola Agrària del Solsonès
Els alumnes del grau de Gestió Forestal fent pràctiques al Bosc Escola de l'Escola Agrària del Solsonès | Mar Martí (ACN)
Redacció
04 de gener de 2025, 08:21
Actualitzat: 05 de gener, 10:34h

L'Escola Agrària del Solsonès fa un pas endavant en l'àmbit de la formació forestal amb la posada en marxa del Bosc Escola, una finca de 120 hectàrees que es troba molt a prop del centre. El terreny, que disposa de 83 hectàrees arbrades, permetrà als alumnes fer pràctiques de gestió forestal. La directora de l'escola, Isabel Rovira, ha destacat a l'ACN que estaven molt interessats en poder tenir una finca per poder fer una "gestió complerta": des de la planificació i senyalaments dels arbres, fins a les tallades o l'inventari de fauna. L'escola ha sumat esforços amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i l'objectiu és que la finca aculli també activitats de formació contínua com ara cursos o jornades professionals.

L'Escola Agrària del Solsonès és un dels centres de Catalunya referent en la formació forestal. Fa 25 anys -el centre en celebrarà 50 aquest 2025- que van començar a impartir estudis relacionats amb la gestió forestal i, en aquests moments, imparteix el Cicle Formatiu de Grau Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural, així com també formació contínua relacionada amb el sector. A més, segons ha avançat Rovira, enguany també començaran a impartir el certificat professional d'aprofitaments forestals, una formació dual dirigida a persones en situació de desocupació, sense qualificació o un nivell baix de formació.

Un dels professors del Cicle Formatiu de Gestió Forestal, Daniel Tarrés, explica que al centre li faltava tenir un bosc propi "on poder implementar 'in situ' allò que es treballa a classe". "La teoria que veiem a l'escola ara la podem implementar al bosc i això és molt important perquè a l'aula tot es veu molt idíl·lic i quan arribes al bosc pot canviar tot", detalla el docent. Malgrat que la formació que imparteixen es dirigeix més a formar capatassos forestals i, probablement molts d'ells no tallaran els arbres sinó que seran els que gestionin les tallades, Tarrés creu que és "molt important que algun cop a la vida es trobin amb situacions reals perquè quan hagin de marcar boscos o tinguin treballadors a càrrec sàpiguen afrontar millor totes les situacions".

Els alumnes fent pràctiques al Bosc Escola del Solsonès Autor: Mar Martí
Els alumnes fent pràctiques al Bosc Escola del Solsonès Autor: Mar Martí

D'aquesta manera, explica Tarrés, els alumnes practiquen totes les tasques que es poden fer al bosc: "Des de l'inventari i marcatge fins a la pròpia tala dels arbres". Sobre el marcatge dels arbres, el docent relata que és molt important la part pràctica perquè "molt sovint quan arribes al bosc et trobes que l'arbre que havies marcat és molt difícil de fer-lo baixar i n'has de marcar un altre". Un dels treballs que més agraden als alumnes és el maneig de la motoserra. La Gina és estudiant del grau i diu que li agrada tot allò relacionat amb la motoserra: "Tallar, desbrancar o, fins i tot, fer llenya a piles. No hi ha res que no m'agradi".

Dignificar la professió

La directora de l'Escola Agrària del Solsonès lamenta que la gestió forestal durant molts anys ha estat "criminalitzada" i, de fet, creu que avui en dia encara hi ha un gran desconeixement del sector. Amb tot, celebra que en els darrers anys "hi ha hagut un canvi en la visió de la població sobre els nostres boscos". Rovira recorda que un bosc ben gestionat no només aportarà un recurs renovable com és la fusta, sinó que "farà que els arbres creixin millor i que no tinguin competència entre ells, que es redueixin els grans incendis forestals i que tinguem més aigua blava".

Sobre els professionals que treballen al bosc, Rovira ha dit que un dels objectius del centre és també "dignificar" la professió. En aquest sentit ha recordat que es tracta d'una feina "molt dura", però ha recordat la importància de tenir una bona formació. "Si tens una bona tècnica no et canses tant, no et fas mal a l'esquena... La nostra idea és que canviï la visió de la feina", relata. Alhora també estan introduint formació en maquinària pesada com ara les processadores o autocarregadores forestals. Rovira diu que a Catalunya encara és incipient l'ús de maquinària pesada al bosc a diferència del que passa als països del nord d'Europa i, per això, volen fer formació específica al centre que, segons ella, "també ajudarà a dignificar i millorar els treballs forestals".

1000025202
Una alumna tallant un arbre amb la motoserra al Bosc Escola del Solsonès Autor: Mar Martí

Més presència femenina

Gairebé la meitat dels alumnes del CFGS de Gestió Forestal que imparteix l'Escola Agrària del Solsonès són noies. Una situació que contrasta amb molts dels estudis relacionats amb aquest àmbit. La Neus i la Gina són dues de les alumnes del grau i estan molt contentes de tenir tantes companyes dones. "Quan estava estudiant el grau mitjà era l'única noia i veure aquí tantes dones va ser molt 'guai'", relata la Neus. Tot i ser feines dures, la Neus creu que les dones estan "perfectament capacitades" per a fer-ho. De la mateixa opinió és la Gina, que creu que és molt important que cada cop hi hagi més presència femenina en aquest tipus d'estudis per animar altres noies. "Si veus que hi ha dones que s'interessen per aquest món ja no et fa tanta cosa apuntar-t'hi. En canvi, si veus que tot són homes et cohibeixes més", admet la Gina.

Arxivat a