
Les llenties, les prunes, els pèsols o les pomes. Aquests noms formen part d'una llista d'aliments que no es recomana combinar amb el tomàquet. Què tenen en comú? Un alt contingut de ferro que, si es consumeix a la vegada, minimitza alguns dels beneficis d'aquesta verdura vermella.
Els tomàquets emmagatzemen licopè, un pigment vegetal liposoluble que aporta el color vermell de les fruites i les verdures que en tenen. Es tracta d'un micronutrient antioxidant amb propietats anticanceroses. Ara, un estudi de la Universitat d'Ohio, als Estats Units, ha revelat que el ferro té un efecte sobre el licopè, que fa que se'n redueixin els nivells d'absorció.
Per això, la coautora de l'estudi, Rachel Kopec, destaca que cal evitar barrejar els tomàquets amb aliments rics en ferro, com els mencionats anteriorment i d'altres com els fesols, les panses o la soja. Contràriament, la recerca també explica que el licopè s'acumula, principalment, a la pròstata, i que, consumir tomàquets podria ajudar a prevenir el desenvolupament de càncer de pròstata.
Un truc per millorar l'absorció i l'aprofitament de licopè és cuinar els tomàquets amb algun greix saludable com l'oli d'oliva. Hi ha investigacions que demostren que aquest fàcil procediment augmenta els beneficis per la salut en àmbits com el sistema cardiovascular.