Durant molts anys, el consum d'ous ha estat un tema controvertit dins del món de la salut i la nutrició. Històricament, s'ha associat la ingesta d'ous amb un augment del colesterol i un risc elevat de patir malalties cardiovasculars. Aquesta percepció negativa va portar a la recomanació generalitzada de limitar el consum d'aquest aliment tan popular.
No obstant això, en els últims anys, una nova onada d'estudis científics ha començat a qüestionar aquesta idea, aportant noves dades que han canviat la percepció dels ous en la dieta. De fet, cal recordar que algunes investigacions han avalat que els ous estan vinculats a un menor risc de demència.
Un estudi recentment publicat a la revista especialitzada The Journal of Nutrition ha apuntat que el consum de més d'un ou a la setmana pot reduir el risc de demència en un 47%. Cal recordar que els ous contenen aminoàcids essencials, vitamina B i diversos components bioactius.
Un altre dels estudis que es pronunciaven en aquest sentit era d'autoria catalana. Va ser el 2022 quan l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) van determinar que el consum d'ous està associat a un menor risc de patir demència, especialment Alzheimer, en els adults que no segueixen la dieta mediterrània.
L'Alzheimer és el tipus de demència més comuna i representa un 60% de tots els casos. Fins ara no hi ha cap tractament eficient, i per això l'estratègia més eficàcia és reduir-ne la incidència. A través de diversos estudis, s'ha demostrat que modificar 12 factors de risc coneguts pot prevenir o retardar l'aparició de fins al 40% de les demències. Entre aquests factors hi ha l'obesitat, la dieta, l'alcohol i l'activitat física.