Per gaudir del pa en el seu millor estat caldria comprar-ne diàriament. Com que el dia a dia frenètic moltes vegades no ho permet, moltes persones decideixen emmagatzemar-lo a la nevera perquè es conservi en bon estat durant uns dies. Però el cas és que aquest mètode tan habitual, lluny de ser una bona idea, accelera el deteriorament del pa.
De fet, és una de les pitjors decisions que es poden prendre per la conservació d'aquest producte, segons l'expert en cuina Daniel Gritzer. Lluny de preservar-ne la frescor, la nevera fa que el seu envelliment vagi més de pressa a causa de la retrogradació del midó, un sucre present en la farina.
En aquest procés, les molècules de midó, després de gelatinitzar-se en la cocció, comencen a recristal·litzar-se quan el pa es refreda. En un ambient fred -per sobre del punt de congelació- com és la nevera, la recristal·lització passa molt més ràpid i fa que el pa s'endureixi i es torni ranci en menys temps.
El mateix Gritzer, del blog gastronòmic Serious Eats, va fer una sèrie d'experiments per comprovar com diferents mètodes d'emmagatzematge afecten la frescor del pa. Les seves proves van demostrar que, independentment de l'embolcall, el pa guardat a la nevera s'enduria i perdia textura més ràpid que el que s'havia deixat a temperatura ambient.
Així doncs, la millor manera de conservar el pa durant un o dos dies és deixar-lo fora dels electrodomèstics, embolicat amb plàstic o paper d'alumini per protegir-lo de la humitat. Passat aquest temps, l'alternativa més eficaç és el congelador.
Tot i això, cal tenir en compte que el pa de motlle és una excepció perquè sol contenir conservants per prolongar la frescor. Per això, aquest tipus és millor mantenir-lo a temperatura ambient i en el seu envàs original.
Com congelar el pa i els beneficis de fer-ho
Gritzer, abans de congelar el producte, recomana embolicar-lo bé un cop més amb plàstic o paper d'alumini. Es pot congelar sencer o llescat i, per consumir-lo, es pot reescalfar al forn per millor la seva textura. Seguint aquests passos, el pa torna a tenir un sabor i textura gairebé similar a si acabés de ser comprat.
A més, consumir pa prèviament congelat té beneficis per la salut intestinal. Segons la nutricionista Beatriz González, la congelació transforma part del midó en midó resistent, un tipus de fibra que l'intestí pot absorbir per complet. I quan aquest midó resistent arriba al colon, serveix d'aliment pels bacteris intestinals, afavorint les propietats antiinflamatòries i beneficioses per la salut digestiva.