L'error comú amb els motlles del forn que arruïnen pastissos i pans de pessic

Una pastissera revela a les xarxes socials la millor estratègia per desenganxar els dolços dels recipients sense que es trenquin

Un pa de pessic en un motlle metàl·lic
Un pa de pessic en un motlle metàl·lic | Manel Baxerias
Redacció
25 de març de 2025, 18:03
Actualitzat: 18:03h

Un dels principals problemes quan es fa reposteria al forn és que la massa de la creació quedi enganxada al motlle i que no es pugui treure sense trencar-la. Per evitar-ho, un consell popular és posar oli o mantega a la base i a les vores del recipient que es farà servir per coure. Però, ara, una pastissera ha desmentit l'estratègia i, a més, ha advertit que es tracta d'un error que perjudica el resultat final.

La professional del sector Andrea Fraga (@lacakeartista) recomana no greixar els motlles ni empolvorar-los amb farina perquè se'n pot ressentir l'esponjositat i les dimensions del pastís. "Perquè el producte arribi a tenir el millor volum possible necessita aferrar-se als laterals del motlle", exposa en una publicació a les xarxes. En greixar els laterals, indica que el pa de pessic "perd estabilitat i en desprendre's amb facilitat perd volum". 

Per demostrar-ho, adjunta una imatge on mostra la diferència en el resultat d'un pa de pessic enfornat en un motlle greixat i un altre sense greixar. En aquestes, es pot veure que la crosta exterior queda més seca i gruixuda en el primer cas. A més, la pastissera, que comparteix consells i receptes als més de 406.000 seguidors que té en línia, tampoc recomana fer servir motlles antiadherents.

Així doncs, per assegurar que el pa de pessic es desemmotllarà sense problemes, Fraga senzillament recomana desemmotllar-lo tan aviat com sigui possible després de treure'l del forn, o bé esperar uns 10 minuts i desemmotllar-lo quan la molla sigui més ferma

La tècnica que exposa consisteix en passar una espàtula pels laterals del motlle perquè es desprengui; aquesta eina ha de ser de plàstic o silicona per no ratllar el motlle. També aconsella posar paper de forn només a la base per evitar que s'enganxi la massa al fons.