Cada cop som més conscients dels efectes nocius del sucre refinat en la nostra salut. Des de l'augment del risc de malalties cardiovasculars fins al desenvolupament de la diabetis tipus 2 i l'obesitat, el consum excessiu ha estat relacionat amb nombrosos problemes de salut. Per això, substituir-lo per alternatives més naturals no només pot ajudar a millorar la salut, sinó també a reduir el risc de patir aquestes malalties a llarg termini. A més a més, el sucre refinat no aporta cap valor nutricional significatiu, només calories buides que, a la llarga, poden afectar el nostre benestar general.
Per aquests motius, molts busquen alternatives saludables per endolcir els àpats, però sense comprometre el gust. En aquest context, han aparegut diverses varietats naturals per substituir el sucre refinat. Aquestes altres opcions solen ser més riques en nutrients i tenen menys impacte en els nivells de glucosa en sang. Tot seguit, veurem algunes de les millors opcions disponibles al mercat.
Alternatives naturals que no comprometen el gust
1. Mel
La mel és probablement una deles alternatives al sucre més conegudes i utilitzades. És rica en antioxidants i posseeix propietats antimicrobianes, fet que la converteix en una opció natural per endolcir tota classe de plats, des de postres fins a begudes calentes. Tot i això, és important recordar que, encara que és una opció més natural, la mel també és alta en fructosa, per la qual cosa s'ha de consumir amb moderació.
2. Xarop d'auró
El xarop d'auró és una altra alternativa dolça i natural al sucre refinat.A banda d'aportar un gust únic, el xarop d'auró conté minerals com el zinc i el manganès, essencials per al bon funcionament del sistema immunitari. De retruc, el seu índex glucèmic és més baix que el del sucre blanc, fet que significa que no provoca pics de glucosa tan dràstics a la sang. És una opció perfecta per a creps, gofres o com a substitut del sucre en algunes receptes de rebosteria.
3. Estèvia
L'estèvia s'ha convertit en una de les alternatives més populars en els últims anys gràcies a la seva capacitat d'endolcir sense afegir cap caloria. Prové de les fulles d'una planta originària de Sud-amèrica i és fins a 200 vegadesmés dolça que el sucre refinat. A banda d'això, no afecta els nivells de glucosa en sang, fet que la fa ideal per a persones amb diabetis.
4. Sucre de coco
El sucre de coco és una alternativa natural al sucre que ha guanyat popularitat els darrers anys. S'obté a partir de la saba de la palmera de coco i té un índex glucèmic més baix que el sucre refinat. També conté petites quantitats de minerals com el ferro, el zinc i el potassi, cosa que el fa una mica més nutritiu que el sucre blanc. El seu gust lleugerament caramel·litzat el fa ideal per a receptes de rebosteria, però també es pot utilitzar per endolcir begudes.
5. Dàtils i pasta de dàtils
Els dàtils són una font natural de dolçor que, a més a més, aporten fibra, vitamines i minerals com el potassi i el magnesi. La pasta de dàtils, que es pot fer triturant-los, és una opció excel·lent per endolcir plats de manera saludable. Els dàtils també són coneguts per ser una font d'energia ràpida, cosa que els converteix en una opció perfecta per a esportistes o persones que necessiten un cop d'energia de manera sana.
Els edulcorants artificials són prou bons?
És normal tenir preguntes sobre la seguretat i els efectes a la salut dels substituts del sucre que no provenen de fonts tan naturals i saludables com la mel. Són productes prou nous i generalment la novetat porta desconfiança en edulcorants processats, com la sacarina o l'eritritol.
No obstant això, segons un estudi fet per la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments per les seves sigles en anglès) i publicat en un article per la Biblioteca Nacional de Medicina, s'han fet moltes recerques amb substituts de sucre aprovats per la mateixa FDA i han demostrat ser segurs. De fet, citant l'article de la Biblioteca Nacional de Medicina trobem que:
El 2012, l'Associació Estatunidenca del Cor i l'Associació Estatunidenca de la Diabetis van publicar un informe en què es concloïa que un ús assenyat dels substituts del sucre pot ajudar a reduir la ingesta calòrica i de carbohidrats, però que encara no hi ha prou evidència per determinar si l'ús de substituts de sucre causa la pèrdua de pes o redueix el risc de desenvolupar malalties cardíaques.