Una nutricionista alerta dels riscos de xuclar el cap de les gambes

Els crustacis poden contenir compostos perjudicials com metalls pesants i toxines ambientals i l'AESAN recomana ingerir només la carn del cos

Xuclar el cap de les gambes no és recomanable
Xuclar el cap de les gambes no és recomanable
Redacció
20 de desembre de 2024, 18:58

La professora de Nutrició a la Universitat Europea Andrea Calderón ha advertit en una entrevista a Infosalus sobre els riscos per a la salut que comporta xuclar els caps de crustacis com les gambes o els llagostins. I és que, tal com afirma, poden contenir certs compostos perjudicials, com ara metalls pesants o toxines ambientals.

Calderón subratlla que aquests mariscs són una rica font de minerals essencials, com el seleni, el zinc i el iode, fonamentals per a funcions antioxidants, immunitàries i tiroidals. A més, contenen vitamina B12, crucial per a la salut neurològica, i omega-3, que aporta beneficis per a la salut cardiovascular. Si bé, encara que la carn del cos és la part més nutritiva, el cap de les gambes i els llagostins acumulea certs compostos que poden ser perjudicials, ja que és en aquesta zona on es concentren metalls pesants, especialment cadmi mercuri, a més de toxines ambientals, ha explicat.

Calderón també ha recordat que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) recomana evitar xuclar els caps des de l'any 2011, especialment per la seva concentració més gran de cadmi, un metall que podria augmentar l'exposició acumulativa, cosa que suposaria un risc per a la salut a llarg termini, segons un comunicat de la Universitat Europea. Tot i que una ingesta ocasional no suposa un risc "significatiu", l'experta ha recalcat que un consum freqüent o en grans quantitats "podria superar els límits segurs establerts", donant lloc a danys en òrgans com els ronyons i el fetge, així com augmentant la fragilitat òssia.